Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Vaše otázky

Proč se při zakoupení jízdenky ve vlaku musí platit manipulační přirážka?

Když si chce člověk koupit jízdenku na vlak u průvodčího, musí zaplatit manipulační přirážku. Proč a za co se přirážka platí?

Když si chce člověk koupit jízdenku na vlak u průvodčího, musí zaplatit manipulační přirážku. Proč a za co se přirážka platí? U městských autobusů bych to pochopila, řidič má na starosti v první řadě řízení a ne prodej, ale proč se má hradit poplatek průvodčímu, jehož náplní práce je manipulace s lístky?

Sandra Pikorová

Ptali jsme se Petra Šťáhlavského z tiskového oddělení Českých drah:

Manipulační přirážku považují zástupci ČD za legitimní náhradu nákladů spojených s prodejem jízdenek v místech, ve kterých je pokladna. Přirážky mají zákazníka motivovat k tomu, aby využil služby, např. předprodej jízdenek, další méně vytížené pokladny na nádraží, nebo si – je-li to možné – koupil jízdenku na internetu. Mluvčí ČD Petr Šťáhlavský oponuje názoru, že průvodčí má ve vlaku prodávat lístky a nemá to vliv na jeho jízdu: „Průvodčí ve vlaku totiž funguje jako revizor v městské dopravě a má za cíl především kontrolovat zakoupené jízdenky. Prodej jízdenek je až další úkol.“ Průvodčí má podle něj i řadu dalších povinností, které přímo souvisejí s jízdou vlaku. Jde např. o jeho výpravu ze stanic a zastávek. Bez jeho souhlasu vlak nemůže odjet, má tedy přímý vliv i na jeho jízdu a dodržení jízdního řádu. Prodej jízdenek ze stanic s pokladnou ho tak zdržuje od ostatních povinností.

České dráhy doporučují ještě jednu možnost, jak si v Praze a okolí, odkud tazatelka pochází, koupit jízdenku bez přirážky, pokud jsou pokladny obsazené. Železnice jsou zapojeny do Pražské integrované dopravy (PID) a jízdenky PID je možné využívat i ve vlacích. Mohou být buď předplatní, tzv. tramvajenka s doplňkovými kupony dle zóny, do které cestující jezdí, nebo pro jednotlivou jízdu na tratích s tzv. plnou integrací. Pro nákup jízdenek PID jsou na nádražích příslušné automaty.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 24/2008 pod titulkem Proč se při zakoupení jízdenky ve vlaku musí platit manipulační přirážka?