Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Česko

Zítra se bude kouřit všude

Je to hodně ostrá otočka. Pár dní před začátkem parlamentního souboje o to, zda i Česko zavede protikuřácký zákon a dá nám všem v souladu s evropským trendem šanci vdechovat v restauracích čistý vzduch, to vypadá na jízdu úplně opačným směrem.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Klidně si zapal. Tenhle zákon hned tak neprojde. - Autor: Globe Media/Reuters • Autor: Globe Media /  Reuters
Fotografie: Klidně si zapal. Tenhle zákon hned tak neprojde. - Autor: Globe Media/Reuters • Autor: Globe Media / Reuters

Je to hodně ostrá otočka. Pár dní před začátkem parlamentního souboje o to, zda i Česko zavede protikuřácký zákon a dá nám všem v souladu s evropským trendem šanci vdechovat v restauracích čistý vzduch, to vypadá na jízdu úplně opačným směrem. Část delegátů teď totiž prosazuje, aby se smělo volně kouřit nejen v hospodách, ale i tam, kde to až dosud nebylo možné – na úřadech, v bankách, v dopravních prostředcích nebo na zastávkách. Většina poslanců sice prohlašuje, že takhle radikální změnu si nepřeje, ale atmosféra je jasná: protikuřácký zákon za dva týdny zřejmě neprojde.

Přesto není pohled pod pokličku jeho příběhu k zahození. Prozrazuje totiž, proč je ve zdejších poměrech tak obtížné přijmout „rozumný návrh“, který směřuje k větší spravedlnosti pro všechny. A jak důležitou roli v tom všem může sehrát hlas veřejnosti.

Spravedlnost pro všechny

Když před víc než rokem novopečený poslanec a původní profesí lékař Boris Šťastný sepsal protikuřácký zákon, vypadalo to, že jeho prosazení toho v cestě moc nestojí. Podobný zákon v té době schvalovaly země po celé Evropě, od Norska přes Irsko až po Španělsko nebo Itálii. A hlavně: přijmout protikuřáckou normu – jejímž smyslem je především omezit kouření v restauracích – se jevilo jako nanejvýš rozumné.

Moderní společnosti v ní totiž našly možnost, jak spravedlivěji sladit soužití svých…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].