Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Trendy

Arganový olej a jiné

První obrázek ukazuje strom v suché krajině, mrštně po něm lezou jakési africké kozy. Na druhém je kelímek se superdesignem a nápisem ar457. Je to krém, kterým si potírají dekolt stárnoucí i nestárnoucí celebrity od Paříže po Berlín.

První obrázek ukazuje strom v suché krajině, mrštně po něm lezou jakési africké kozy. Na druhém je kelímek se superdesignem a nápisem ar457. Je to krém, kterým si potírají dekolt stárnoucí i nestárnoucí celebrity od Paříže po Berlín. Co mají tyto výjevy společného? Arganový olej.

Maročtí Berbeři ho získávají z plodů stromu argánie trnité. Něco posbírají pod stromem, vyberou také, co zbude v trusu koz. Pak semena loupají a drtí, jeden litr oleje zabere údajně dvacet hodin práce. Vykupuje se za zhruba pět dolarů. Ovšem malý kelímek s nápisem ar457 vyjde na nějakých sto dolarů (zhruba 1500 korun). Účinky arganového oleje jsou totiž opravdu dobré a Západ uvěřil, že semena argánie mu zajistí věčnou svěžest, byť třeba prošla střevy kozy.

Arganový olej už dorazil také do Česka. Prodává se čistý (od tří set korun za 300 ml), na trhu jsou nově také krémy značky Primavera anebo vlasová kosmetika Gliss Kur Oil Nutritive. Sérum proti vráskám kolem očí s arganem vyvíjí český výrobce přírodní kosmetiky Nobilis Tilia.

Arganový olej není zdaleka jediný mastný zázrak přírody, který se míchá do luxusních krémů. Prodej přírodní kosmetiky roste ročně o dvacet procent, přípravky jsou stále rafinovanější a výrobci už nevědí, co by pro svého náročného spotřebitele vylisovali. Používají třeba olej semen exotických stromů kalaby obvejčité či z ořechů makadámie. Anebo neméně překvapivé oleje z našich končin: olej šípkový, makový, z rakytníku, z fíků nebo ze semínek černého rybízu. Koho by kdy dřív napadlo, že je v rybízu olej?

Jenže to je právě to, dnešní spotřebitel nechce jen krém. Chce něco speciálního, zajímavost, kvalitu, příběh.

I to je možná jeden z důvodů úspěchu arganového oleje. Výrobci kvalitní kosmetiky ho většinou nakupují od férových družstev, která zaručí, že jejich zaměstnankyně mají slušné pracovní podmínky. A kdo si ho koupí, vlastně také pomáhá chudým ženám – hned má o vrásku méně. Popularita arganu v Evropě a Americe tudíž v posledních letech prudce vzrostla. Dokonce tak, že panují obavy, že si Maročané porosty zázračné rostliny vbrzku zdecimují. Což by byl smutný konec příběhu o věčném mládí bez vrásek a šťastných Berberkách.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 22/2008 pod titulkem Arganový olej a jiné