Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Anketa: Nechal(a) byste si udělat analýzu DNA, abyste zjistil(a), jestli máte genetické předpoklady k nějakým chorobám?

Pro analýzu DNA bych se rozhodla nebo bych ji doporučila někomu, v jehož rodinné anamnéze se vyskytlo nebezpečné onemocnění typu rakoviny prsu, rakoviny tlustého střeva nebo srdečního infarktu.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Stanislav Komárek - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt
Fotografie: Stanislav Komárek - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt

STANISLAV KOMÁREK

biolog, Univerzita Karlova

Bez naléhavého důvodu nenechal. Genetické pozadí udává většinou jen sklon, nikoli jistotu vypuknutí nemoci. Ostatně při troše senzibility a pozornosti k sobě samému dobře pozorujeme, když se nějaká choroba blíží, ona většinou nepadá z nebe zcela bez varování. Nejlepší prevencí nemocí se mi jeví účinná snaha po smysluplném životě. Podle zásady „kdo se moc ptá, moc se doví“ také není dobře jen tak pro nic za nic poodhalovat závěs osudu. Kdybychom se za něj podívali důkladněji, viděli bychom banální pravdu, že smrt – a ve většině případů v předstihu před ní i nějaká nemoc - čeká na nás na všechny: to už je losem lidí.

KRISTÝNA KRUSOVÁ

lékařka, Nemocnice na Žižkově

Genetické testy na odhalení určitých genově podmíněných onemocnění se dnes rutinně provádějí na odborných pracovištích a jsou důležité k tomu, aby se dalo danému onemocnění předejít např. včasným odhalením. Nesouhlasím ale s komerčním testováním DNA na možné predispozice celé škály onemocnění. Jednak můžou člověka poškodit nepřesnou interpretací výsledků, jednak se testují i predispozice k chorobám, které nejsou léčitelné. K čemu je informace, že tyto predispozice máte? Navíc většina onemocnění je multifaktoriální, takže je nelze jednoduše „předvídat“ pomocí testů DNA.

JAN ZRZAVÝ

biolog, Jihočeská univerzita

Nevím. Nejdřív bych musel uvěřit, že „genetické předpoklady“ v mé DNA mají něco společného s mým vlastním životem. Pravděpodobnost, že nějakou nemoc dostanu, je snad o nějaké procento vyšší, než že ji dostane někdo jiný, ale z hlediska jedince je pravděpodobnost vždy 50 procent a na statistice nezáleží. Dále bych musel uvěřit tomu, že už opravdu rozumíme komplexní síti vztahů mezi geny a nemocemi. A konečně uvěřit, že když se to dozvím, začnu jíst mrkev, a tak mě nemoc spolehlivě mine. Lepší metoda, jak si prodloužit život, je rozhlížet se na přechodu.

RÁCHEL PASLEROVÁ

lékařka

Pro analýzu DNA bych se rozhodla nebo bych ji doporučila někomu, v jehož rodinné anamnéze se vyskytlo nebezpečné onemocnění typu rakoviny prsu, rakoviny tlustého střeva nebo srdečního infarktu. U takovýchto onemocnění jsou preventivní opatření (správná životospráva, pohyb, omezení kouření, apod.) a včasná diagnostika klíčové. Odhalená predispozice k vážné chorobě je sice stresujícím faktorem, ale budou-li pacienti dostatečně informováni o významu analýzy DNA, že jde o formu „varování“, se kterou se dá ledacos udělat, mohla by je taková informace povzbudit ke zdravějšímu životu.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 21/2008 pod titulkem Anketa: Nechal(a) byste si udělat analýzu DNA, abyste zjistil(a), jestli máte genetické předpoklady k nějakým chorobám?