Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Prvních 15 minut

Galerie s ušmudlanou tváří

Nová Galerie Albertovec ale nechce zůstat v utajení. Naopak.
Představa mladého podnikatele Josefa Hájka a kurátora Martina Klimeše je dát šanci zdevastovanému objektu bývalé správcovské budovy přezdívané „zámeček“. A taky mladému současnému umění.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Zajímavé, děkujeme. - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt
Fotografie: Zajímavé, děkujeme. - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt

Sněhobílé sádrové reliéfy položené na torzu špinavé podlahy, socha klečící před stěnou prorostlou zelenavou plísní, na šatních věšácích vystavené obrazy, anatomická skulptura srdce na pozadí bledě žlutých kachliček. Nedokonalé osvětlení, vstup pouze o víkendech a poloha kousek na sever od Opavy. Zní to jako popis neoficiální galerie z dob minulých, kdy výstavy režimu nepohodlných umělců nuceně probíhaly za zdmi zdevastovaných klášterů na periferiích republiky a jejich konání se muselo tajit před Veřejnou bezpečností. Nová Galerie Albertovec ale nechce zůstat v utajení. Naopak.

Představa mladého podnikatele Josefa Hájka a kurátora Martina Klimeše je dát šanci zdevastovanému objektu bývalé správcovské budovy přezdívané „zámeček“. A taky mladému současnému umění. „Zní to asi trochu bláznivě, ale je to výborný nápad! Na jedné straně výletní cíl pro cyklisty, milovníky koní a dobrého vína, na druhé snad brzy i pro zájemce o současné umění,“ vysvětluje Klimeš vizi, která se zrodila v hlavách výtvarníků Václava Minaříka, Tomáše Valuška a několika přátel – Petry Gallusové a Petra Hinčila – před necelým rokem. „Jde nám o to současné umění nejen ukazovat, ale i prodávat a založit jeho sbírku.“

V budově sousedící s vyhlášeným hřebčínem a luxusní vinárnou se zatím odehrály čtyři výstavy –…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 51 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].