Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Vaše otázky

Který krajský odbor udílí pokuty Českým drahám?

„Když na trať spadne strom nebo tam probíhají stavební práce, není to chyba drah,“ míní Kateřina Nohavová. Krajský úřad zatím žádnou pokutu za zpoždění neudělil.

Několikrát jsem na trati Praha–Česká Třebová zažila téměř hodinové zpoždění vlaku. Chtěla bych si stěžovat jinde než na Českých drahách, ale na webových stránkách Pardubického kraje jsem nenašla informaci, kam se obrátit. Myslím si, že když si spoje objednává, měl by mít také pravomoc jejich hladký průběh kontrolovat a sankcionovat. Který odbor kraje má tuto problematiku na starosti a má kompetenci za zpoždění udílet pokuty?

Olga Richterová

Ptali jsme se Kateřiny Nohavové, tiskové mluvčí Pardubického kraje:

Na internetových stránkách Pardubického kraje skutečně není žádný odkaz na podobné podněty a je těžké se spojit a získat přesné informace i od hejtmana Iva Tomana (který má řídit odbor dopravy) nebo od tiskové mluvčí. Úřad si po několikerých urgencích vyžádal upřesnění, na které konkrétní trati se vlak zpozdil, a poté oznámil, že tento případ je mimo jeho kompetenci. Smlouvy na celostátních spojích totiž sjednává ministerstvo dopravy, kraj může ovlivňovat regionální tratě. Pokud je tedy člověk nespokojen s dochvilností vlaků na celostátních spojích, může se sice obrátit na krajský odbor dopravy a silničního hospodářství, ale ten stížnost stejně předá Českým drahám. Sám může řešit problémy s regionálními tratěmi, koneckonců jim dává ročně asi 260 milionů korun. Do začátku letošního roku probíhala komunikace mezi krajem a ČD spíš technicky, odbor domlouval, kolik spojů na kterých místech bude, ale o kvalitě služeb se moc nediskutovalo. Od ledna do smlouvy s ČD kraj prosadil pokuty za zpoždění vlaků. „Pokud dojde ke zpoždění zaviněnému dopravcem, můžeme požadovat smluvní pokutu ve výši 75 %, v některých případech až 100 %, z dané sazby,“ říká mluvčí Kateřina Nohavová. Opět to ale má háček, skrývající se ve formulaci „zpoždění zaviněné dopravcem“. Pokutu by dopravce podle smlouvy musel zaplatit, kdyby se vlak zpozdil, dejme tomu, proto, že strojvůdce nepřišel do práce, porouchal se motor lokomotivy nebo personál včas vlak nevypravil. „Když na trať spadne strom nebo tam probíhají stavební práce, není to chyba drah,“ míní Kateřina Nohavová. Krajský úřad zatím žádnou pokutu za zpoždění neudělil.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 19/2008 pod titulkem Který krajský odbor udílí pokuty Českým drahám?