Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Výtvarné umění

Zajímavé výstavy

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Autor fotografie: Muzeum umění Olomouc • Autor: Respekt
Autor fotografie: Muzeum umění Olomouc • Autor: Respekt

Elly a Oskar Oehlerovi: Architektonické dílo

Muzeum umění Olomouc, 10. 4.-22. 6.

Je to symbolické: vila Františka Wawerky v Lipníku nad Bečvou je jednou z nejoriginálnějších funkcionalistických staveb na střední moravě a chráněnou kulturní památkou, nicméně stavba manželů Oehlerových z roku 1937 je natolik zdevastovaná, že už ji možná nezachrání ani případná pokuta laxnímu majiteli. Výstava věnovaná pozapomenutým architektům by měla napomoci k tomu, aby byl podobný osud jejich děl ojedinělou výjimkou a ne pravidlem.

Petr Kvíčala: Vlny

Wannieck Gallery Brno, 18. 4.-7. 9.

Osmačtyřicetiletý ornamentalista prožívá další velkou chvíli: nedávno mu Tomáš Pospiszyl uspořádal monografii, teď i retrospektivu na velkolepé ploše 3 tisíc metrů čtverečních někdejší tovární haly. Vlnovky, lomené linie a další půvabné namalované kudrlinky.

Slovem i obrazem

Galerie Vltavín, Praha, 22. 4.-25. 5.

Jako doprovodná akce blížícího se veletrhu Svět knihy a navazujících literárních podniků vznikla putovní výstava věnovaná spisovatelům, kteří se vyjadřují i obrazem. K vidění jsou díla J. Kroutvora, L. Kundery, A. Nádvorníkové či V. Třešňáka.

Q: Wake Up!

Meet Factory, Praha, 10. 4.-14. 5.

Igor Korpaczewski (1959) si tentokrát neříká KW, nýbrž Q. V Meet Factory se rozmáchl i na své poměry hodně odvážně, když své prazvláštní příběhy vymaloval přímo na zdi dřívější smíchovské brusírny křišťálů.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 17/2008 pod titulkem Výtvarné umění