Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Já bych raději počkal

Už nějaký čas se zdá, že ta bublina musí prasknout. Ale pořád nic: ceny tuzemských bytů stále rostou. A to i ve městech, kde se až dosud držely při zemi.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Touha Čechů po vlastním bydlení je do značné míry záležitostí módy. - Autor: Milan Jaroš • Autor: Respekt
Fotografie: Touha Čechů po vlastním bydlení je do značné míry záležitostí módy. - Autor: Milan Jaroš • Autor: Respekt

Už nějaký čas se zdá, že ta bublina musí prasknout. Ale pořád nic: ceny tuzemských bytů stále rostou. A to i ve městech, kde se až dosud držely při zemi. Kdo si třeba před půl rokem koupil byt v Ústí nad Labem, rozhodně neprohloupil. Dnes by při prodeji inkasoval téměř o polovinu vyšší částku.

Podobně jsou na tom i další česká města a mezi všemi samozřejmě kraluje Praha. Za poslední půlrok tady podle Institutu regionálních informací byty podražily v průměru o půl milionu. Investice do vlastního bydlení v tomto světle vypadá jako rozumná věc, a Češi proto víc a víc sahají po hypotékách. Zatímco před šesti lety jich banky rozdaly dvacet tisíc za dvacet miliard korun, čísla z loňského roku jsou mnohonásobně vyšší. Uzavřených hypoték bylo přes osmdesát tisíc a jejich hodnota se vyšplhala na 142 miliard. Ochota půjčovat si na stále dražší byty jako by neznala mezí. A společně s ní roste i význam otázky, jestli budou Češi v budoucnu schopni své dluhy splácet.

Jsme opatrní

Odpověď se však rozhodně nehledá snadno. Experti například nedovedou říct, jaký je typický profil českého klienta s hypotékou, tedy komu přesně banky půjčují. „Je to záležitost jejich obchodní politiky, kterou tají kvůli vzájemné konkurenci,“ říká Petr Sunega, který v Sociologickém ústavu Akademie věd ČR trh s bydlením zkoumá.

Podobně to vidí i Jan Frait…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 53 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].