Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Poučení z Německa

Většina německé energie pochází z uhelných a jaderných elektráren. Ty první jsou ale neoblíbené kvůli relativně vysokým emisím skleníkových plynů a druhé zase ztrácejí body kvůli strachu z katastrofální havárie. A tak roku 1991 Německo přijalo zákon o obnovitelné energii (nyní známý pod zkratkou EEG), jenž podporuje investice křížovou dotací do elektřiny z obnovitelných zdrojů.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Ještě aby zasvítilo slunce. (Fotovoltaický systém na využití solární energie v německém Neustadtu) - Autor: ISIFA • Autor: Respekt
Fotografie: Ještě aby zasvítilo slunce. (Fotovoltaický systém na využití solární energie v německém Neustadtu) - Autor: ISIFA • Autor: Respekt

Společnost Q-Cells, která sídlí ve Wolfenu, kousek na sever od Lipska, je světovou jedničkou ve výrobě fotovoltaických článků do solárních panelů. Loni předehnala japonskou firmu Sharp a 27. března se pochlubila skokovým nárůstem tržeb o 59 procent a zisku o 69 procent. V Německu, které není zrovna proslulé slunečným počasím, byste předního výrobce článků do solárních panelů asi nehledali. Ale tato země je světovou jedničkou v instalovaném výkonu zdrojů obnovitelné energie (viz graf) a po Číně a Japonsku je třetím největším výrobcem solárních panelů.

Z poslední zprávy o stavu tohoto průmyslového odvětví, kterou 12. března vydalo německé ministerstvo životního prostředí, jasně vyplývá, jak rychle tento obor roste. Z obnovitelných zdrojů se pokrylo 6,7 procenta spotřeby energie, přičemž v roce 2006 to bylo 5,5 procenta a v roce 2003 jen 3,5 procenta. Obrat celého odvětví činil v roce 2007 celkem 24,6 miliardy eur, což oproti roku 2006 představuje desetiprocentní nárůst a čtyřnásobek částky z roku 2000. Podíl energie získané z obnovitelných zdrojů dosáhl 14,2 procenta, což je velký nárůst z 11,7 procenta roku 2006, za což ovšem zčásti může vítr, který byl loni silnější než obvykle. Německo takto již splnilo národní cíl EU, podle nějž 12,5 procenta energie má pocházet z obnovitelných zdrojů.

Andreas Düser z Enerconu, výrobce větrných turbín z Dolního Saska, má za to, že…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 53 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].