Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

K věci

V Evropě se znemožníme

ODS se totiž s nástupnickým dokumentem zkrachovalé eurosmlouvy chystá k Ústavnímu soudu, aby prozkoumal, zda je slučitelná s tuzemskou ústavou.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Záměr ODS je průhledný. - Autor: Tomki Němec • Autor: Respekt
Fotografie: Záměr ODS je průhledný. - Autor: Tomki Němec • Autor: Respekt

ODS se totiž s nástupnickým dokumentem zkrachovalé eurosmlouvy chystá k Ústavnímu soudu, aby prozkoumal, zda je slučitelná s tuzemskou ústavou. Tento postup i odpor některých zákonodárců ODS, kteří říkají, že pro smlouvu nezvednou ruku tak jako tak, živí obavy, jak to celé dopadne. Co se stane, když Ústavní soud řekne, že smlouva odporuje ústavě? A co když na smlouvu nekývneme? Ptali jsme se ředitele dijonské pobočky Pařížského institutu politických věd Lukáše Macka.

Obáváte se toho, jak schvalování smlouvy v Česku dopadne? Protože toho se podle zpráv z médií obávají v Bruselu. Nebyli bychom ostatně v regionu jediní – problémy má Slovensko i Polsko…

Neobávám se toho, že by se ratifikace vůbec nezdařila. Čeho se obávám více je, že se můžeme více či méně zesměšnit či znemožnit, a to jak dovnitř, tak i navenek. Pro občana tanečky kolem smlouvy dále prohlubují skepsi a pocit, že s Lisabonskou smlouvu není něco v pořádku.

Co se týče signálu navenek, tam existuje několik problémů. Bylo by velmi problematické, kdyby Česko bylo poslední zemí, která ještě smlouvu neratifikovala, v okamžiku, kdy má před sebou předsednictví. Nikomu nevysvětlíte, že to není ryzí exhibicionismus premiéra, který chce ještě předsedat Evropské unii. Dalším problémem je jakási schizofrenie ODS – na jedné straně smlouvu její předseda dojedná a stvrdí svým podpisem,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].