0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Zahraničí11. 2. 20074 minuty

Sbohem, Moskvo, vítej, Brusele

Diktátor Lukašenko, uražený a ponížený porážkou v energetické válce s Putinem, kritizuje ruský imperialismus. Prý by rád spolupracoval s Evropskou unií. Jen kdyby nechala na pokoji režim jeho osobní moci v Bělorusku.

Fotografie: Kdyby to potrubí patřilo Američanům, Moskva by si prý netroufala. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Kdyby to potrubí patřilo Američanům, Moskva by si prý netroufala. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz
Fotografie: Kdyby to potrubí patřilo Američanům, Moskva by si prý netroufala. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Diktátor Lukašenko, uražený a ponížený porážkou v energetické válce s Putinem, kritizuje ruský imperialismus. Prý by rád spolupracoval s Evropskou unií. Jen kdyby nechala na pokoji režim jeho osobní moci v Bělorusku.

Alexandr Milinkievič, lídr opozice, učinil nevídané: napsal dopis Alexandru Lukašenkovi, v němž ho vyzývá k dialogu a spolupráci ve prospěch vlasti – propustí-li ovšem politické vězně. Milinkievič diktátora dokonce zve na opoziční demonstraci 25. března, v režimem neuznávaný Den svobody a nezávislosti Běloruska. Prezident zatím neodpověděl.

Co se to děje? Tento krok opozici ulehčila ropná válka s Moskvou na přelomu roku. Po své porážce Lukašenko hekticky hledá jakékoliv spojence. V rozhovoru pro německá média se snaží Západ přesvědčit, že je připraven své mezinárodní vztahy diverzifikovat a obrátit svůj pohled do Evropy. Tento trik už Lukašenko použil mnohokrát. Má zapůsobit především na Moskvu, aby zabrzdila svůj ekonomický tlak. Jak to ale dnes vypadá, Putin ustoupit nehodlá.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Peníze nesmrdí

Diktátor Moskvu obviňuje ze snahy donutit ho k připojení Běloruska do Ruské federace. A na to prý nikdy nepřistoupí. Vede tudíž „intenzivní jednání“ s Ázerbájdžánem a dalšími ropnými státy s tím, že jim nabízí prodej akcií běloruské energetiky.

„Uvidíme, jak zareaguje Rusko. Jsem přesvědčen, že kdyby akcie ziskových…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc