Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Dobří Poláci odcházejí

Odchod dvou klíčových ministrů během jednoho týdne bývá známkou krize i ve vládách považovaných za stabilní.

Fotografie: Ludwik Dorn, druhý muž za jeden týden. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Ludwik Dorn, druhý muž za jeden týden. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Odchod dvou klíčových ministrů během jednoho týdne bývá známkou krize i ve vládách považovaných za stabilní. V Polsku, zemi, která se od voleb už rok a půl potácí v krizi, takový krok zní jako definitivní umíráček naděje v alespoň nějakou stabilitu. To lze říci k rezignaci ministrů obrany a vnitra – Radoslawa Sikorského a Ludwika Dorna.

Přesné důvody odchodu byly zastřeny spekulacemi, ale všechny verze se shodují na sporu s bratry Kaczyńskými. Podle jedné z nich šlo o spor týkající se polské základny amerického protiraketového systému (Sikorski prý tvrdě žádal od USA protihodnotu, snad i rakety Patriot).

Podle jiné nechtěl ministr obrany riskovat při nadcházející nové misi polských vojáků v Afghánistánu a stěžoval si na nedostatečné pravomoci. Za tímto konstatováním je třeba vidět aktivity Antoniho Macierewicze, šéfa vojenské rozvědky, který se snaží tento orgán z gruntu přestavět. Právě Sikorski podal návrh na jeho odvolání, čímž narazil u premiéra Jaroslawa Kaczyńského.

Ještě další verze hovoří i o prezidentovi Lechu Kaczyńském. Jemu se prý doneslo, že Sikorski v soukromí kritizuje politiku obou bratrů. Co se týče ministra vnitra Ludwika Dorna, tam se zprávy omezují na spor mezi ním a premiérem v důležité věci.

Reakce jsou vcelku jednoznačně negativní. I ti polští pozorovatelé a politici, kteří nevidí tamní konzervativce úplně černě, kritizují Kaczyńské za to, že dali přednost lustracím ve vojenských tajných službách (Macierewiczovi) před kvalifikovaným vedením armády a zahraničních misí (Sikorským). Nejobecněji to vyjádřil lídr Občanské platformy Donald Tusk: „Bratři Kaczyńští obětovali bezpečnost Polska.“

Pro pochopení významu obou politiků pro stát i polskou pravici je třeba malá exkurze do jejich životních osudů. Sikorski emigroval již jako 18letý, vystudoval Oxford a v roce 1984 získal britské občanství. Jako novinář se pak pohyboval po světových bojištích včetně Afghánistánu (v roce 1988 získal za snímky odtamtud cenu World Press Photo). V roce 1989 se vrátil do Polska, nicméně oženil se s americkou historičkou Anne Applebaumovou (v roce 2004 získala Pulitzerovu cenu za knihu Gulag), v USA dále studoval a patří k hlavním mostům polsko-americké vzájemnosti. I proto jeho rezignace želí i zástupci bývalých washingtonských administrativ.

Také sociolog Ludwik Dorn patří k velmi nečernobílým postavám. Už jako adolescent se zapojil do protikomunistického odboje, pak byl členem Výboru na obranu dělníků i Solidarity, byl i ve vězení. Před čtyřmi lety stál u zrodu strany bratrů Kaczyńských Právo a spravedlnost a právě on je autorem tohoto názvu. Svým židovským původem pak dokládal, že nejde o společenství zavilých národovců a ultrakatolíků.

Skutečností ovšem je, že právě tyto zajímavé osobnosti z vlády odcházejí, zatímco obskurní postavy z Ligy polských rodin a Sebeobrany v koalici zůstávají.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 7/2007 pod titulkem Dobří Poláci odcházejí