Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Česko

Tentokrát je přesvědčíme

Člověk by řekl, že to nadšení prostě převálcovala každodenní vládní agenda. Teď se ale „velké evropské téma“ ODS vrací do hry. A korouhev se otočila. Místo kritiky štědrých dotací pro evropské zemědělce je tu najednou slib získat ze společného měšce co největší díl.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Chceme být víc jako Rakousko. (Petr Gandalovič) - Autor: Bartoš Günter • Autor: Respekt
Fotografie: Chceme být víc jako Rakousko. (Petr Gandalovič) - Autor: Bartoš Günter • Autor: Respekt

Člověk by řekl, že to nadšení prostě převálcovala každodenní vládní agenda. Teď se ale „velké evropské téma“ ODS vrací do hry. A korouhev se otočila. Místo kritiky štědrých dotací pro evropské zemědělce je tu najednou slib získat ze společného měšce co největší díl. „Proč bychom říkali, že to omezíme, když to může být výhodné,“ prohlašuje na adresu společné zemědělské politiky, díky níž se ročně sype polovina unijního rozpočtu zlomku Evropanů volících kariéru „agrárník“, ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS). Špičky ODS ale až dosud tvrdily, že zemědělská politika „žere“ neúměrně mnoho eur. Jaké argumenty tedy svedly nejsilnější vládní stranu z dlouholeté vize? A co se teď nabízí místo ní? Upřímně řečeno, docela zajímavé věci: ministr totiž slibuje, že se v Evropě zasadí o to, aby plné měšce nedostávali hlavně velcí farmáři na své nekonečné lány, ale hospodáři, kteří se chovají slušně ke svému okolí. Teď už nezbývá než čekat, jestli se Gandalovič své vize pod hrozbou zemědělských protestů nakonec sám nezalekne a jak silné spojence si pro její prosazení dokáže v Bruselu najít.

Dva tisíce šéfů

„Reformovat zemědělskou politiku.“ Tak zněla jedna z častých odpovědí, když v minulosti dostali politici ODS otázku, co by chtěli v EU změnit. Dávalo to logiku. Občanští demokraté – tedy v…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].