Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Editorial

V redakci jsme měli jako obvykle živou debatu o tom, jaké téma pro titulní stranu navrhnout Pavlu Reisenauerovi, na jehož kresby se pokaždé těšíme v napjatém očekávání.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Martin M. Šimečka - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Fotografie: Martin M. Šimečka - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

V redakci jsme měli jako obvykle živou debatu o tom, jaké téma pro titulní stranu navrhnout Pavlu Reisenauerovi, na jehož kresby se pokaždé těšíme v napjatém očekávání. Na výběr byly dva klíčové texty: o minulosti v Česku (Hledá se nový lovec komunistů od Tomáše Pavlíčka, str. 16 –19) a o budoucnosti Země (Šesté období zániku od Martina Uhlíře, str. 36–41). Ani jeden nehýří optimismem, ale ten o vymírání druhů v důsledku globálního oteplování a lidské činnosti je jako rána pěstí. Není pravda, co tvrdí mediální analytici, že nejlepší zpráva je špatná zpráva. Některé špatné zprávy lidé nechtějí číst. Proto jsme na titulní stranu dali minulost: vzpomínky přece jen bolí o něco méně než pohled do budoucnosti. Kdo ví, co by Pavel se svou sžíravou ironií nakreslil o tom, že vymírání živočichů a rostlin probíhá zřejmě nejrychleji v historii planety?

Nicméně čtenář Respektu, jak doufám, je člověk odolný proti telecímu optimismu, neboť věří v sílu poznání jakkoli zneklidňujícího. A že vás článek Martina Uhlíře, který se v Norsku zúčastnil světové konference o ekosystémech a biodiverzitě, vytrhne z klidu, na to vemte jed. Ale možná není všechno tak beznadějné. James Lovelock, autor slavné knihy Gaia, sice řekl před několika měsíci pro Financial Times, že kvůli globálnímu oteplování počítá s radikálním úbytkem lidstva (ve válkách například o vodu a potraviny), to však ještě nevěděl, že v Dánsku se zrodila nová politická hvězda Connie Hedegaardová, která si vzala za úkol svět od tohoto scénáře odvrátit (str. 34–35).

A teď ještě několik slov ve vlastní věci. Redakce Respektu dostane v pondělí 10. prosince Cenu Alice Masarykové za přínos v oblasti lidských práv, kterou každoročně uděluje Velvyslanectví USA. Vážíme si toho a děkujeme.

Příští týden vyjde Respekt jako dvojčíslo 51 a 52, a bude tedy dražší – 45 korun. Jeho součástí bude zvláštní příloha, v níž najdete například esej Tomáš Halíka, napsanou speciálně pro tuto příležitost.

Vážené dámy a pánové,

příjemné čtení vám přeje

MARTIN M. ŠIMEČKA

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].