Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Elektronické knihy hlásí nástup

Jste zvyklí obracet papírové stránky knih, procházet dlouhými řadami regálů knihoven, číst jména autorů na hřbetech tlustých svazků? To vše může být brzy méně samozřejmé než dnes.

Jste zvyklí obracet papírové stránky knih, procházet dlouhými řadami regálů knihoven, číst jména autorů na hřbetech tlustých svazků? To vše může být brzy méně samozřejmé než dnes. Elektronický věk začíná pronikat i do oblasti učebnic, příruček, a dokonce i do hájenství krásné literatury.

Miliony lidí se v posledních letech sžily se stahováním hudby, filmů či her prostřednictvím internetu. Výjimkou nebyly ani elektronické knihy. Dosud však chyběl kvalitní přístroj, na němž by se daly číst. Proto se digitální knihy zatím příliš neujaly. Před Vánoci se ale objevilo na trhu zařízení, jež by mohlo zvyky čtenářů změnit. Nabízí totiž téměř stejné pohodlí jako klasická kniha a má oproti ní některé nezanedbatelné výhody.

Přístroj o rozměrech útlé brožované knížky je opatřen tenkým displejem, který dokáže zobrazit stránku elektronického textu tak, jako byste si ji zrovna vytiskli laserovou tiskárnou na papír. Umožňuje to takzvaný elektronický inkoust, tvořený mikroskopickými černými a bílými částečkami plovoucími v kapslích mezi vrstvami plastického filmu. Změny elektrického napětí přimějí částečky k tomu, aby se zformovaly do podoby textu, jenž tomu tištěnému jako by z oka vypadl. Zařízení uvedla před Vánoci na trh firma Sony, podobné „elektronické knihy“ vytvářejí i Amazon.com nebo Philips.

Displej aparátu zvaného Sony Reader nemá na rozdíl od běžných monitorů LCD žádné vlastní osvětlení. Ke čtení textu je stejně jako u knihy potřeba denní světlo nebo…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 89 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].