Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Česko

Zvládnu to

„Když mi Martin Bursík nabídl tu funkci ministra, nejprve jsem odmítl, protože mám dost sebereflexe,“ říká nový člen vlády Ondřej Liška.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Nejde jen o to peníze mít, ale i to, na co je dát. - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt
Fotografie: Nejde jen o to peníze mít, ale i to, na co je dát. - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt

„Když mi Martin Bursík nabídl tu funkci ministra, nejprve jsem odmítl, protože mám dost sebereflexe,“ říká nový člen vlády Ondřej Liška.„Ale když mě oslovili další členové vedení Strany zelených, tak jsem si vzal čas na rozmyšlenou a začal zvažovat všechna pro a proti.“

Co rozhodlo?

Ukázalo se, že lidé, kteří by měli okamžitý vhled do problematiky školství a byli by z akademické sféry, neměli u kritického křídla v naší straně šanci projít. Uvědomil jsem si, že ten vhled si brzy mohu udělat sám, a pokud moje kandidatura může přispět k tomu, že resort bude na jednu stranu kvalitně veden a na druhou to uklidní politickou situaci a stmelí stranu, tak do toho musím jít.

Navíc mám výhodu, že se od dob svého působení v Evropském parlamentu vyzná v jednání s evropskými institucemi a to je v tuto chvíli důležité.

Školství ale nejsou jen evropské fondy.

To je pravda. Kdyby šlo jen o fondy, tak se stanu jen poradcem příštího ministra. Úřad potřebuje mít v čele někoho, kdo bude dělat dlouhodobá rozhodnutí, a já se cítím připraven. Vím, že je potřeba mít blízké kontakty a vést velmi široký a poctivý dialog se všemi partnery resortu. Mám akademické vzdělání, v akademické sféře jsem se pohyboval a dodneška se pohybuji. Nejlepší obhajoba budou moje politická rozhodnutí.

Co mocní rektoři? Ti de facto sesadili paní Kuchtovou, nemohou převálcovat i vás?

Oni mohou převálcovat kohokoli. Akademické kruhy mají určité zvláštnosti a ty může dostatečně vnímat jen ten, kdo jim dokáže dobře naslouchat. Jde o to, jestli ten příští ministr, ať už to budu já nebo někdo jiný, bude pokračovat v rozhovoru dvou hluchých, anebo jestli ten rozhovor bude skutečným nástrojem pro rozvíjení partnerství. Nejde o to někoho převálcovat, ale vyjednávat – a to já znám z Evropy.

Jste mladý, ještě ne tak dlouho ze školy. Máte nějaký osobní poznatek, který chcete ve školství řešit?

Za důležitou věc považuji své poznání: jak základní, tak střední a vysoká škola mě nejen informovaly o tom, jak svět vypadá a jak se dá změřit a zvážit a promýšlet, ale zároveň mě formovaly. Pedagogové mě prostřednictvím svého chování, své sociální inteligence, smyslu pro spravedlnost zformovali jako člověka. Zní to banálně, ale školství není jen továrna na vzdělávání za účelem uplatnění na pracovním trhu, ale proměňuje tuto společnost. Vím, že každý ministr mluví krásně o vzdělání, ale já bych ho chtěl skutečně podporovat. Dnes se víc mluví o penězích než o školství. Hází se procenta, kolik se podaří vytěžit z evropských fondů, ale mnohem důležitější je, kam pak ty peníze jdou. O tom je třeba mluvit. Mým prvořadým cílem bude nabídnout společnosti široký přístup k modernímu vzdělání, což jí dá schopnost čelit globalizaci.

Je to pár dní, co Evropský soud rozhodl, že je diskriminační posílat romské děti automaticky do zvláštních škol a šanci na vzdělání jim tak brát. Budete to chtít změnit?

Samozřejmě, to je jedno z velkých témat. Otázka vyloučených skupin a jejich přístupu ke vzdělání musí být řešena razantněji, protože se jedná o dlouhodobý proces. Stát sice nebyl shledán vinným z přímé diskriminace dětí, ale je fakt, že proti tomu málo dělal a vlastně tu diskriminaci dopouštěl, ať už vědomě či nevědomě, a to je alarmující. Není řešení, že se zruší název zvláštní škola, ale princip pak pod jiným jménem běží dál.

Strana zelených zažívá vážný rozkol. Dá se to vyřešit, aniž by se strana rozpadla?

Já nevidím rozkol. Je to hodně vážná diskuse o politickém stylu, o řešení politických problémů. Beru to jako součást zrání politického spolku. Máme stanovy z doby, kdy jsme byli mimoparlamentní stranou, to se ukazuje jako vážný problém. Myslím ale, že to dokážeme vyřešit.

Bude předčasný sjezd?

Podle mě ho nepotřebujeme. Pokud ho někdo chce vyvolat, měl by nám nejdříve odpovědět na dvě otázky. Za prvé – když nebude předsedou Martin Bursík, tak kdo? A za druhé – když ne koaliční vláda, tak co? Zejména druhá otázka je důležitá, protože alternativa je jen velká koalice ODS a ČSSD. Pak hrozí změna volebního zákona a ohrožení samotné existence Strany zelených.

Vaše kolegyně ze zeleného klubu oznámila, že bude hlasovat proti rozpočtu, není to vážnější problém?

Je to problém, ale i to se dá zvládnout. Je to nepříjemné, protože to vzbuzuje dojem, že jen jedna z nás je ta zásadová. Politika však spočívá v kompromisech a tento rozpočet kompromisní je.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].