Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Mitchellova skrytá hravost

Po několika stránkách románu by čtenář neznalý předchozích knih Davida Mitchella (1969) mohl snadno nabýt dojmu, že se jedná o autorovu prvotinu a že tu Mitchell jako mnozí před ním prostě jen využívá své zkušenosti z doby dospívání.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Obálka knihy - Autor: Archiv • Autor: Respekt
Fotografie: Obálka knihy - Autor: Archiv • Autor: Respekt

Po několika stránkách románu by čtenář neznalý předchozích knih Davida Mitchella (1969) mohl snadno nabýt dojmu, že se jedná o autorovu prvotinu a že tu Mitchell jako mnozí před ním prostě jen využívá své zkušenosti z doby dospívání. Začátek osmdesátých let, válka o Falklandy, první osobní počítače a zkušenosti chlapce vyrůstajícího na vesnici v thatcherovské Británii. To jsou základní, autobiograficky inspirované ingredience, z nichž Mitchell tvoří svůj příběh. Jenže je to už autorův čtvrtý román, přičemž tři předchozí byly právem kritikou vynášeny pro svou invenci a výbornou stylistiku.

Novinku bychom tedy vzhledem k její látce a způsobu, kterým ji autor zpracovává, mohli označit za Mitchellův opožděný románový debut. Debut, který si musel počkat, aby dozrál.

Žádná pastorální idylka

Mitchell napsal řadu velmi dobrých a často značně experimentálních knih. Tou nejnovější jako by chtěl uspokojit ty britské kritiky, kteří si neustále stěžují, že mladí spisovatelé píší příběhy vzdálené britské realitě a raději se utíkají k historickému románu nebo esejistice.

Třináct měsíců je na první pohled klasický román. Jeho vypravěč a protagonista Jason nám předkládá rok svého života ve vesničce Black Swan Green (stejný název nese i anglický originál knihy) a nabízí přesvědčivý, nadmíru čtivý pohled na britskou realitu počátku osmdesátých let. Kromě…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].