Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Česko

Udělám cokoli

Na tu zprávu čekaly tisíce českých žen řadu let. Tým ministra zdravotnictví koncem října představil návrh, jak zjednodušit život lidem, kteří se v touze po vlastním dítěti rozhodnou pro umělé oplodnění.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Taky poslední šance? - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Taky poslední šance? - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Na tu zprávu čekaly tisíce českých žen řadu let. Tým ministra zdravotnictví koncem října představil návrh, jak zjednodušit život lidem, kteří se v touze po vlastním dítěti rozhodnou pro umělé oplodnění. Dnes mohou o pomoc žádat jen heterosexuální páry, jež jsou ochotné se společně zaručit za péči o budoucího potomka. A úřad teď chce povolit umělé oplodnění i ženám žijícím bez partnera. Díky umělému početí se narodilo už třiadvacet tisíc českých dětí, a v posledních letech se dokonce ze zkumavky rodí každý desátý našinec. Je to drsný svět – pro tisíce lidí jde o poslední šanci mít dítě, a proto obcházejí přírodu, konvence i všechna rizika. Jak vypadá tato cesta ke štěstí, jaké na ní číhají překážky a jak se s nimi ženy a jejich muži vypořádávají?

Šílená akce

Nebylo to nic příjemného, ale tentokrát se Jitka rozhodla, že prostě neposlechne. Touha sedmadvacetileté laborantky mít se svým přítelem dítě byla silnější než přání její matky podřídit se Boží vůli, a tím pádem počít dítě pouze „přirozeným způsobem“. Jitčin partner, s nímž tehdy už několik let žila na malé východočeské vesnici, se po vyšetření dozvěděl, že je neplodný. Děti si ale oba přáli, a tak se rozhodli využít služeb jednoho z center pro asistovanou reprodukci. Nezbývalo však než vkročit do neznáma a využít anonymního dárce.

Teď po domě běhá jejich dvouletá dcera a za několik měsíců přibudou…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].