Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Vaše otázky

Jak mám najít dlužníka, který se odstěhoval neznámo kam?

Již rok se snažím zastihnout svého dlužníka v místě jeho dřívějšího pobytu.

Již rok se snažím zastihnout svého dlužníka v místě jeho dřívějšího pobytu. Bohužel neúspěšně. Mé žádosti o zaplacení na jeho adresu se mi vrací jako nedoručené, dlužník změnil bydliště. Takže ani nemám možnost na něj podat žalobu, protože neznám a ze zákona ani nesmím znát jeho současný trvalý pobyt. Ochranou osobních údajů je v tomto případě paradoxně hájen dlužník, a tím pádem znevýhodněn věřitel, tedy já, která jsem z nepřijatých peněz odvedla státu daně. Můžete mi poradit, jak mám postupovat?

Zlata Brabcová

Ptali jsme se Hany Malé z tiskového odboru ministerstva vnitra a Jozefa Haladíka, advokáta specializujícího se na obchodní právo:

Údaj o současném trvalém bydlišti obyvatel Česka (tedy i zmíněného dlužníka), stejně jako rodné číslo, dřívější adresy, rodinný stav a další informace jsou zaneseny v Informačním systému evidence obyvatel, který koordinuje ministerstvo vnitra. Údaje jsou neustále aktualizovány nejen samotným ministerstvem, ale i krajskými, obecními a újezdními úřady (na území vojenských újezdů). Údaj o novém trvalém bydlišti dlužníka však nemůžete získat vy sama. Získat údaj o jiné osobě bylo možné za poplatek jen do roku 2000, než vstoupil v platnost Zákon 133/2000 o evidenci obyvatel a rodných číslech a v souvislosti s ním novelizace zákona o ochraně osobních údajů.

Od té doby jsou osobní data obyvatel chráněna mnohem přísněji. Musíte tedy postupovat oficiální cestou: buď podat trestní oznámení na dlužníka (to doporučuje Hana Malá z ministerstva vnitra), nebo civilní žalobu u příslušného obchodního soudu (to radí advokát Jozef Haladík). Pokud se rozhodnete pro druhou možnost, musíte znát kromě dřívějšího trvalého bydliště i datum narození dlužníka, ideálně jeho rodné číslo. Uživateli systému evidence obyvatel jsou totiž pouze ministerstva vnitra, zahraničí, soudy, policie a státní zastupitelství. Ty si pak po vaší žalobě adresu dotyčného člověka vyhledají.

Vy z Informačního systému evidence obyvatel můžete čerpat pouze své osobní údaje, omezeně údaje rodičů.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 46/2007 pod titulkem Jak mám najít dlužníka, který se odstěhoval neznámo kam?