Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Svět

Dva dánské jazýčky

V dánských volbách se tento týden nestřetává jen pravice a levice. Stejně vyhraněný je souboj stranických lídrů dvou menších stran.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

V dánských volbách se tento týden nestřetává jen pravice a levice. Stejně vyhraněný je souboj stranických lídrů dvou menších stran. Pia Kjærsgaardová z Dánské lidové strany a Naser Khader z Nové aliance sice nečekají, že ve volbách zvítězí, ale bojují o to, kdo se stane tradičním jazýčkem na vahách.

Jednoduše bez mohamedánů

Pia Kjærsgaardová vstoupila do parlamentu jako řadová poslankyně v roce 1984. Kandidovala tehdy za Stranu pokroku (Fremskridtspartiet). Dnes je tato drobná blondýna stranickou předsedkyní, ale strany docela jiné. Její Dánská lidová strana (DSL) je třetím nejsilnějším uskupením v Dánsku, těší se stabilní přízni 12 % voličů a vládní koalice pravicových stran premiéra Anderse Fogha Rasmussena a konzervativců se od voleb v roce 2001 bez její podpory neobejde.

Kodaňanka Kjærsgaardová se narodila v roce 1947 obchodníkovi s barvami a ženě v domácnosti. Docela příznačně pro povahu skandinávských demokracií vychodila jen základní školu a dva roky se učila prodavačkou. Na severu se nikdo titulům neklaní a stejně důležitá je i životní zkušenost. V letech 1978 až 1984 pracovala Kjærsgaardová jako pečovatelka a už tehdy ji prý při cestách mezi byty nemohoucích zajímaly společenské pořádky. Nejvíce se jí zamlouvala Strana pokroku a jednoduchá řešení společenských problémů excentrického vůdce …

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].