Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Až na věky

Chcete si někoho vzít a přemýšlíte, jak bude vypadat vaše svatba? Jak se sobě oddáte?

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Erika Hníková - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Fotografie: Erika Hníková - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Chcete si někoho vzít a přemýšlíte, jak bude vypadat vaše svatba? Jak se sobě oddáte? Svatební rituál je jeden z posledních staletých rituálů, který vůbec v naší postmoderní společnosti ještě máme. A rituály slouží nejen k tomu, že upozorňují příslušníky určité skupiny na nezpochybnitelné skupinové hodnoty, ale i pomáhají jednotlivcům překonávat náročné životní situace. Je tedy určitě důležité, jak bude vaše svatba vypadat.

Dříve měl evropský svatební rituál zcela nezpochybnitelnou funkci jak pro jednotlivce, tak pro jeho rodinu a okolí. Všem oznamoval, že dva lidé spojují své životy, aby přešli z dětství do dospělosti, aby zplodili děti, založili rodinu a vlastní domácnost. Až na věky, protože rozvod byl nemyslitelný. Sňatek tak propojoval dva zcela rozdílné světy obou snoubenců a zároveň byl intimní záležitostí celé komunity. Každý z blízkého okruhu pomohl tím, co uměl, někdo vyzdobil místo, kde se svatba konala (většinou to byl kostel a potom místní hospoda), jiný napekl koláče, další hrál k tanci na housle… přípravy tak lidi sbližovaly a svatební den přirozeně odrážel celkový stav komunity.

Svatba pro nás dodnes zůstala významnou sociální událostí, její význam jako rituálu se ale poněkud zamlžil. V dnešní době nemusí sňatek znamenat přechod do období života, ve kterém se poprvé budeme podílet na reprodukci druhu. Společnou domácnost sdílí většina dvojic již před obřadem. Na jedné straně tedy cítíme, že to je rituál významný, na druhé straně si sami svobodně volíme, co pro nás naše svatba vlastně znamená, jaký má význam. A vybíráme si i to, jak konkrétně bude sňatek vypadat. Dává nám to velkou svobodu „udělat si vše po svém“, ale zároveň v nás vyvolává nejistotu, úzkost.

Na zahánění nejistot máme v současném světě vždy nějaký zaručený lék, u svatebních problémů jsou tím lékem svatební agentury, které vám ušijí váš osobní rituál dle vašich představ a zbaví vás tím starostí. Chcete-li se vzít na přepychové jachtě; chcete-li, aby vaši hosté pojídali kaviár po kilech; chcete-li vidět vedle vašich kamarádů nějakou celebritku – nic není problém. Záleží jen na tom, kolik míníte utratit. Z intimní, přátelské, rodinné slavnosti, ukotvené do místa vašeho zrození, se potom však velmi lehce může stát emotivně odcizený spektákl, ve kterém se nakonec právě vy budete cítit jako manipulované a nesvobodné bytosti.

Autorka je dokumentaristka.

Příští týden píše Hana Librová

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].