0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Svět3. 11. 20075 minut

Strýček Putin to zařídí

Blíží se parlamentní volby. Prezident Klaus má pocit, že by jeho strana nemusela vyhrát. Co udělá?

Fotografie: Tak kdepak zdražili? - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Tak kdepak zdražili? - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz
Fotografie: Tak kdepak zdražili? - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Blíží se parlamentní volby. Prezident Klaus má pocit, že by jeho strana nemusela vyhrát. Co udělá? Rozjede se s televizním štábem do nejbližšího supermarketu a přinutí vedoucího snížit ceny základních potravin. Sci-fi? V Rusku či Bělorusku ne tak docela.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Stalin je střílel

Kampaň před parlamentními volbami v Rusku, které se budou konat na počátku prosince, se rozběhla naplno a hned se ukázalo, že zemi stále ještě ohrožují všichni, komu se nelíbí Putinova stabilní vláda, prosperita a blahobyt vesměs spokojených spoluobčanů. V říjnu totiž rapidně stouply ceny potravin (u některých druhů zboží až o 40 %). Připomíná to situaci v Bělorusku a známé populistické triky tamního diktátora Lukašenka. Pravidelně se totiž stává, že jakmile se zvedne cena mléka nebo vajec, Lukašenko vyráží do akce a jede s televizním štábem do obchodů, kde pak sveřepě odvolává úředníky – ředitelem obchodu počínaje a ministrem konče. Poskytne interview a ujišťuje lid, že dokud vládne Lukašenko, mohou být všichni klidní.

V Rusku jako by docházelo ke změně původně důmyslnějšího stylu. Bývalý „kágébák“ Putin býval rafinovanější než někdejší předseda zemědělského družstva Lukašenko. Nicméně v Rusku se teď děje totéž. Samotný prezident sice moskevské obchody nenavštívil, ale Putinův ministersko-úřednický tým okamžitě reagoval administrativním tlakem na…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc