Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Kámoši za všechny prachy

Internetový svět má nového korunního prince. Zatímco předloni byli všichni pobláznění z videoserveru YouTube a loni básnili o internetové síti přátel MySpace, letos je miláčkem odborné veřejnosti konkurence MySpace – sociální síť Facebook.

Internetový svět má nového korunního prince. Zatímco předloni byli všichni pobláznění z videoserveru YouTube a loni básnili o internetové síti přátel MySpace, letos je miláčkem odborné veřejnosti konkurence MySpace – sociální síť Facebook.

Poblázněnost se měří poměrně jednoduše. Stačí se chvíli prohrabávat starými titulky z novin a žasnout nad čísly. Začátkem loňského roku se psalo o tom, že vlastníci Facebooku jednají o jeho prodeji za tři čtvrtě miliardy dolarů. Před rokem se nabízená suma zaokrouhlila na miliardu, to když o něj usiloval jeden z nejnavštěvovanějších webů světa Yahoo! CNN se ve svém článku divila, zdali je možné, aby Facebook měl takovou cenu. Místo odpovědi se zjevila další spekulace, že o koupi Facebooku jednal Google a byl ochoten zaplatit dvakrát tolik. A zas si všichni ťukali na čelo, co je to za nerozum. Tedy všichni kromě analytiků Yahoo!, kteří sepsali studii, kde Facebook ohodnotili už na pět až šest miliard.

Šílené? Na konci října si Microsoft kupuje prťavý podíl 1,6 % a dohodu o reklamní spolupráci za 246 milionů dolarů. To znamená, že Facebook celý by stál patnáct miliard. To je dobré skóre pro necelé čtyři roky starý web.

Co je na webu, kde si lidé tvoří profily a přidávají si do kontaktů své kamarády, tak cenného, že se z jeho teprve třiadvacetiletého zakladatele Marka Zuckerberga stal miliardář? Má ohromný reklamní potenciál. Základním kamenem sociální sítě totiž je, že na sebe každý z čtyřiceti dvou milionů uživatelů dobrovolně prozrazuje detailní informace o svých zájmech. Díky tomu se pak snadno vytvářejí reklamy cílené na konkrétní lidi.

Zrodil se navíc ďábelský plán. Uvnitř Facebooku lze sice vydělávat na inteligentních reklamách založených na reálných tužbách lidí, jenže Facebook je uzavřený svět a mimo něj byla data nepoužitelná. A to by se mělo změnit tento týden, kdy Facebook oznámí novou reklamní službu SocialAds. Uživatelům se na disk uloží malé datové soubory, tzv. cookies, které o nich ponesou informace, díky nimž se bude kontextová reklama zobrazovat i na cizích webech. Máte rádi počítačové hry? Na některých webech se vám tedy budou na ně zobrazovat reklamy.

Otázkou je, jak na to budou reagovat uživatelé. Buď je znepokojí, kolik soukromých informací o nich ví kdejaká firma, nebo se s tím smíří a třeba si inteligentní reklamy oblíbí (když už jim musíme čelit, tak ať jsou co nejvíce k věci). A to by pak začal dávat smysl i nejšílenější odhad šéfa investiční firmy Altura Ventures, který Facebook ohodnotil na sto miliard dolarů, tedy skoro dva české státní rozpočty.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].