Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Trendy

Stříbrné ponožky a telefon

Již nikdy zápach nohou. Poněkud nechutný slogan, zajímavější je ovšem to, co by mělo tento malý zázrak způsobit.

Autor fotografie: Fotosamsung Electronics • Autor: Respekt
Autor fotografie: Fotosamsung Electronics • Autor: Respekt

Již nikdy zápach nohou. Poněkud nechutný slogan, zajímavější je ovšem to, co by mělo tento malý zázrak způsobit. Je to stříbro v ponožkách. Přesněji částečky stříbra o velikosti statisícin milimetru, zapletené jako kouzlo do jejich látky. Skryté v bavlně vraždí bakterie.

Totéž dokáže stříbro i na dalších místech. Například v pračce, v pouzdru na kontaktní čočky, v obvazech, v matracích. Na mluvítkách mobilních telefonů, odolných vůči každému poprskání. V lednici, která se prý už nikdy nezbarví dozelena od zapomenutého sýra. Stříbrné nanočástice využívají ve svých spotřebičích například firmy Bosch či Samsung; na jejich pračce stačí jen zmáčknout tlačítko „silver wash“, a už se do prádla uvolňují částečky stříbra. Do ponožek vplétá kov dokonce i český výrobce Loana, lze je koupit celkem běžně za stokorunu. Výrobci se proměnili v alchymisty a míchají stříbrný kov do všeho, co jim přijde pod ruku. Dá se jejich alchymii věřit?

Účinky stříbra jsou známé dlouho. Děti z lepších rodin se „rodily se stříbrnou lžičkou v puse“. Sříbrno je mělo chránit před bacily. Starověké civilizace dávaly vodu do stříbrných nádob, hospodyně házely do mléka stříbrný peníz s cílem zahubit bakterie.

Princip se nemění, jen se dnes stříbro rozbíjí na nanočástice. „Nanočástice stříbra mohou být v nejrůznějších materiálech. Když se k nim dostanou bakterie, stříbro se naváže na jejich buněčnou stěnu a naruší její fungování,“ vysvětluje Libor Kvítek z Centra výzkumu práškových nanomateriálů při Univerzitě Palackého v Olomouci.

Zvlášť odvážní vizionáři tvrdí, že jak se zvyšuje odolnost mikroorganismů proti antibiotikům, budou se lidé vracet k osvědčeným účinkům stříbra.

„Honba za čistotou je velká a firmy musejí vymýšlet neustále něco nového. V případě stříbra je aspoň jistota, že ho lidstvo už několik tisíc let testovalo,“ uzavírá chemik Kvítek. Možná nás čeká krásná stříbrná budoucnost, v níž nohy i zbytky v lednici budou už jenom voňavé.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 44/2007 pod titulkem Stříbrné ponožky a telefon