Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Česko

Penze v ohrožení

Dnešní třicátníci a mladší dostanou od státu mnohem menší důchod, než jaký dnes čeká na jejich rodiče. Dokonce tak malý, že jim to nemusí stačit ani na zaplacení běžných potřeb, jako je bydlení, oblečení a jídlo.

Fotografie: Důchod? Co to je? - Autor: Tomki Němec • Autor: Respekt
Fotografie: Důchod? Co to je? - Autor: Tomki Němec • Autor: Respekt

Všude kolem už vědí, že přichází bouře, jen Češi ji vyhlížejí bez přístřešku. Významné události často komplikují banální problémy. O tom ví své i politici sdružení v komisi pro penzijní reformu, nejsložitější a nejdůležitější reformní úkol, který před naší politickou reprezentací stojí. Na rozjezd téhle komise se vlastně čekalo dva roky. Napřed do toho přišly volby, pak loňské tahanice o vládu. Letos v září proběhly dvě schůzky, spíš jen seznamovací. Jednat naplno se začalo až 17. října. Nebyl to ale šťastný den. Kvůli jednání parlamentu se improvizovalo a narychlo se posouval začátek. Delegát zelených ovšem nebyl v tu chvíli na telefonu, muselo se tedy jednat bez něj a zelení pak posílali své názory dodatečně poštou.

Tím ovšem potíže ze strany nejmenšího člena vládní koalice končily. S návrhy svých kolegů totiž nemají problémy. Horší to je s dalšími stranami: ODS se zatím nemůže shodnout ani se sociální demokracií, ani s lidovci. A stejně tak lidovci a ČSSD mezi sebou. Nejhorší je to však s komunisty: ti na rozjezd fatálně důležitých jednání překvapili ostatní návrhem dvacet let počkat, a pak se uvidí. Nutno ještě dodat, že jednání v této chvíli uvízlo na problémech, které jsou jen slabým odvarem toho, co politiky teprve čeká.

Špidla to ví

Dnes stále ještě funguje penzijní stroj poměrně spolehlivě a pohodlně. Není třeba se o nic starat,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].