Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Společnost

Stigma jihočeské matky

Před pár lety použila při popisu vrchních pater české politiky příměr „vlčí smečka“, kde se všechno řídí výhradně podle zákonů džungle.

Fotografie: Dana Kuchtová. - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Fotografie: Dana Kuchtová. - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Před pár lety použila při popisu vrchních pater české politiky příměr „vlčí smečka“, kde se všechno řídí výhradně podle zákonů džungle. Na začátku vlastní ministerské kariéry prohlásila, že byla mnohem spíš ve správný čas na správném místě, než že by se na tuto misi dlouhá léta svědomitě připravovala. Po svém startu odhadovala, že ve „smečce“ vydrží maximálně tři měsíce. Prognóza Dany Kuchtové se sice nesplnila, ale pravda je, že její post ve vládě se dnes třese ze všech ministrů nejpovážlivěji.

Problém, kam se podíváš

Příchod Kuchtové do úřadu byl střetem civilizací. Za stolem jednoho ze zasedacích sálů sněmovny sedí šestačtyřicetiletá žena v lahvově zeleném tričku se zelenými korálky na krku. Jen zkušený expert na řeč těla by za jejím klidným úsměvem vyčetl chuť všechny okolo uškrtit nebo na ně alespoň začít řvát. „Dovolte, abych vám to vysvětlila ještě jednou,“ říká kolegům klidným hlasem ministryně školství. Důvodů k nervozitě má ovšem právě v tenhle okamžik požehnaně.

Je začátek září a Dana Kuchtová se právě nachází uprostřed mnohahodinového grilování od poslanců ze sněmovního výboru pro kulturu a vzdělání. Nejhlasitější není překvapivě nikdo z opozice, nýbrž šéfka lidoveckého poslaneckého klubu Michaela Šojdrová (která ji stejně netradičně v uplynulých…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 53 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].