2007-1814-mobr-61uchoR382007.gif
2007–1814-mobr-61uchoR382007.gif • Autor: Respekt

2007-1814-vobr-61uchoR382007.jpg
Fotografie: Exotika ze Slovácka. (Plody oskeruše) – Autor: Archiv Vítka Hrdouška • Autor: Respekt

Oskeruše je sladká hruštička, zelená a červená, a právě dozrává. Po utržení se musí nechat tři dni „zhniličkovatět“ čili odležet, pak je dobrá. Ochutná ji ale jen pár šťastlivců. V českých obchodech jsou sice k dostání plody z Nového Zélandu i z Afriky, ale tohle tradiční ovoce, které roste hlavně v Bílých Karpatech a v Českém středohoří, se koupit nedá. Tento víkend (22. až 23. září) bude jedna z mála šancí oskeruši ochutnat, a to v různých podobách. Jako plod, marmeládu, mošt nebo jako pálenku. V Tvarožné Lhotě na Slovácku totiž pořádají slavnost oskeruší.

K dostání tu bude také několik stovek sazenic. Ty jsou ještě vzácnější než ovoce. Sehnat je v zahradnictví je skoro nemožné. A přitom v poslední době řada lidí oskeruši chce. A nejen ji, zajímají se také o další staré, polozapomenuté druhy. Při vší superexotické nabídce z hobby marketů touží po nějakém tradičním, jednoduchém a vlídném stromu.

Zahradní architektka Lucie Komendová s oblibou používá prosté stromky. „Oskeruši dávám do zahrad ráda, ale ta se málokdy sežene. Mám ráda také mišpuli, černý jeřáb, moruši, kdouli…,“ vytahuje názvy jako ze zápisníčku Její pastorkyně. V těch dobách bývaly mišpule milým doplňkem sadů, ovoce na nich zůstávalo až do mrazíků. Kdoule zase dávaly pravé venkovské hospodyně mezi pravé venkovské prádlo, aby vonělo.

Právě stará tradice řadu lidí přitahuje. „Tyhle…

200738-vobr-01_obalka_velka.gif
Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům týdeníku Respekt.
Odemkněte si všech 53 článků vydání zakoupením čísla nebo předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

I. Zadejte své údaje a zvolte způsob platby

Předplatné bude automaticky prodlužováno. Funkci můžete kdykoli zrušit.

Rychlá online platba

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Máte dotazy ohledně předplatného? Neváhejte nás kontaktovat na predplatne@economia.cz nebo +420 217 777 888 (každý pracovní den 
od 7.30 do 17.00, mimo pracovní dobu je k dispozici záznamník).

Platbu kartou i on-line platbu zabezpečuje
Uvedené ceny jsou včetně DPH.

200738-vobr-01_obalka_velka.gif
Odemkněte tento článek
Získáte přístup ke všem 53 článkům z tohoto vydání.
Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na web@respekt.cz.
Chcete-li článek okomentovat nebo nás upozornit na chybu, přihlaste se nebo se zaregistrujte. Nejzajímavější příspěvky zveřejníme.

Karolína Vránková

redaktorka

vrankova_s.jpg
Přečtěte si více článků od tohoto autora/autorky. Napsal/a jich celkem 1231

Vyhledávání

Tip: Vyhledávejte dle autora pomocí autor: autor:”Erik Tabery” další tip

Výsledky vyhledávání

Hledám o sto šest
Vyskytla se chyba, zkuste to znovu.

Nejvíce hledáte