Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Na pozvání

Nechte to na odbornících

Jan Hartl (1951) vystudoval sociologii, politologii a filmovou vědu na UK.

Fotografie: Jan Hartl • Autor: Respekt
Fotografie: Jan Hartl • Autor: Respekt

Jan Hartl

(1951) vystudoval sociologii, politologii a filmovou vědu na UK. V letech 1975–1989 působil v Ústavu pro filozofii a sociologii ČSAV. Na jaře 1990 spoluzaložil Středisko empirických výzkumů (STEM), první soukromou sociologickou firmu, kde je dodnes ředitelem.

Vzpomněl jsem si na situaci ještě z dob minulého režimu, kdy se mi, nechápajícímu, snažili vysvětlit, jaký je rozdíl mezi mými objektivními a subjektivními zájmy. Totiž to, že svůj objektivní zájem si ani nemusím uvědomovat, a dokonce subjektivně si mohu myslet něco opačného. Je to situace, kdy mne někdo může činit šťastným i bez mého vědomí a třeba proti mé vůli.

Pokud jsem dobře rozuměl v minulých týdnech našim politikům, uspořádání věcí veřejných rozumět nemusím, od toho jsou tu odborníci a ti to zařídí za mne. Lidé by měli chápat, že společnost se řídí tak složitými pravidly, že by to obyčejný člověk stejně nepochopil, i kdyby mu to někdo vysvětloval horem spodem. Navíc snaha všechno důkladně vysvětlovat může hraničit s podlézavým populismem, kdy se politika dostává do područí těkavých nálad veřejnosti. A je jedno, jestli to jsou daně, důchody nebo třeba americký radar a naše vnější bezpečnost.

Jednoduchost pravidel

Nic proti odborníkům. Ti nám mohou přesně spočítat, jak se v budoucnu negativně změní podíl důchodců a ekonomicky aktivního obyvatelstva,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 53 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].