Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Vypadáte jako republikán?

Ačkoliv do amerických prezidentských voleb zbývá více než rok, kampaň je již nejméně šest měsíců v plném proudu a pochopitelně se nevyhýbá ani internetu.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Ačkoliv do amerických prezidentských voleb zbývá více než rok, kampaň je již nejméně šest měsíců v plném proudu. Pochopitelně se nevyhýbá ani internetu, ze kterého se postupně stává nejdůležitější médium vůbec. Čeští politici si minulý rok ještě vystačili maximálně s reklamou v internetových magazínech a vyhledávačích (ačkoliv kvalita prezentace na jejich vlastních stránkách se oproti minulým dobám podstatným způsobem zlepšila). Spojené státy jsou však ve využívání internetu o notný kus dál a již minulé prezidentské volby v roce 2004 jím byly výrazně ovlivněny.

Současná kampaň nabývá interaktivnější podoby, kandidáti (respektive jejich týmy) se snaží využít každé možnosti, jak se ukázat. Všichni bez výjimky mají svůj profil na komunitních serverech MySpace a Facebook, na YouTube najdete různé rozhovory a reportáže, pomocí Twitteru můžete v reálném čase sledovat, co v průběhu dne dělají. Internet bývá hojně využívám i k organizaci dobrovolníků a shánění finančních příspěvků.

Ze zájmu o volby na webu se snaží těžit i specificky zaměřené servery. Name My Vote! (www.namemyvote.com) je zajímavým komunitním webem, který vám dá odpověď na otázku uvedenou v názvu tohoto sloupku. Po registraci si uživatel nastaví politickou orientaci a nahraje svoji fotografii. Kdokoliv pak o něm může hlasovat, jestli vypadá spíše jako republikán, nebo demokrat. Ke které straně se sám přihlásil, je přitom…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].