Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Výběr z webu

Hasta la vista, Fidel

V počtu dezercí se Kuba stala vítězem Pan-amerických her. Kdyby to nebylo tak smutný, bylo by to fakt k smíchu.

DERER.BLOG.RESPEKT.CZ

V počtu dezercí se Kuba stala vítězem Pan-amerických her. Kdyby to nebylo tak smutný, bylo by to fakt k smíchu. Estébáci v kubánské výpravě nepostřehli, že se házenkář Rafael Capote plíží podél zdí olympijské vesnice na předměstí Rio de Janeira. Plížil se tak dlouho, až našel, co hledal: půlmetrovou díru ve zdi. Protáhl se dírou a hodinu utíkal, až se dostal z potenciálního dosahu estébáků, vzal si taxík a odjel do Sao Paula.

Ještě větší poprask ale způsobil Guillermo Rigondeaux Ortiz, dvojnásobný olympijský vítěz a mistr světa bantamové váhy v boxu, který se vypařil hned v prvním týdnu her. Přestože má doma na Kubě telefon, auto s kvótou nad 25 litrů benzinu měsíčně, zaměstnání v byrokracii kubánské moci a jídlo, například mléko, maso a ovoce, rozhodl se zmíněné požitky vyměnit za pozlátko v podobě 800 tisíc dolarů a profesionální kariéru v německém klubu Arena-Box-Promotion, sídlícím v Hamburku. Boxer Erislandy Lara a trenér gymnastiky Lázaro Lamelas doplňují kvarteto uprchlíků z kubánské výpravy při letošních hrách.

Od roku 1991, kdy Kuba přišla o podporu Sovětského svazu, se počet sportovních dezertérů při velkých mezinárodních akcích pomalu blíží stovce a poslední dobou to vypadá, že se přes tu stovku brzy přehoupne.

Úřadující generální tajemník kubánské revoluce Raúl Castro se rozhodl další riziko sportovní dezerce nepřipustit a kubánská delegace se v…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 50 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].