Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura, Literatura

Co se čte v Respektu

Vykořeněnost je hlavní téma ceněného románu Den co den mladé německé autorky Terézie Mory, pocházející z maďarského Šoproně.

Jan Gregor, kulturní rubrika

Vykořeněnost je hlavní téma ceněného románu Den co den mladé německé autorky Terézie Mory, pocházející z maďarského Šoproně. Hrdinou knihy je Ábel Nema, inteligentní mladík odněkud z bývalé Jugoslávie, který se snaží najít nový domov v anonymním městě B. kdesi ve střední Evropě. Ábel mluví deseti jazyky, ale v citové oblasti je mrzák. Jeho příběh je vylíčením osudu evropského ztracence bez identity, který se nevyzná v lidech ani sám v sobě. Mohl to být skvělý román, kdyby jej nesrážel nabubřelý styl spisovatelky. Ta totiž balancuje mezi „mimořádnou obrazností“, „jazykovou virtuozitou“ a iritující manýrou. Má hodně načteno a psát umí, ale natolik se opájí svými stylistickými kudrlinkami, že si možná ani nevšimla, že v její knize není ani špetka života.

Autora těchto řádek čtení jejího ambiciózního románu zmohlo natolik, že musel okamžitě sáhnout do knihovny po povídkách jiné mladé německé spisovatelky – Judith Hermannové. Obrazně se tak přenesl z univerzitní knihovny, kde snaživá studentka sní o tom, že napíše Velkou knihu a všem vytře zrak, do zakouřené kavárny, kde se v tu chvíli odehrává to, o čem Terézia Mora neumí psát.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 32/2007 pod titulkem Co se čte v Respektu