Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Profil

Zkrocení svéhlavé Cécilie

Když vystupovala minulý týden z letadla v Sofii, vyvolala větší pozornost než bulharské zdravotní sestřičky, které vyprovázela na svobodu po jejich letitém věznění v Libyi.

Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Když vystupovala minulý týden z letadla v Sofii, vyvolala větší pozornost než bulharské zdravotní sestřičky, které vyprovázela na svobodu po jejich letitém věznění v Libyi. Zastínila i komisařku Evropské unie Benitu Ferrerovou-Waldnerovou, jež vedla nelehká vyjednávání o propuštění sestřiček odsouzených libyjskými soudy za údajné šíření nákazy virem HIV mezi dětmi.

Cécilie Sarkozyová, manželka francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho, se stala ze dne na den mezinárodní hvězdou.

Část francouzského tisku píše, že šlo o mistrný tah jejího chotě, který se v celé věci angažoval, a byl tedy informován, že se kauza chýlí k úspěšnému závěru. Sarkozyová tak slízla mediální smetanu nejen pro sebe, ale i pro Francii. V této souvislosti se francouzský tisk rovněž zmiňuje, že Sarkozy svojí svéhlavé ženě vybral roli nové lady Diany i z rodinných důvodů. Vzhledem k příběhu jejich manželství by nebylo divu.

Okouzlení cizí nevěstou

Měla to být rutinní záležitost. A tak se 10. srpna 1984 Nicolas Sarkozy, tehdy ještě obyčejný starosta města Neuilly-sur-Seine, opásal obligátní trikolorou a vešel do obřadní síně. Před ním stáli Jacques Martin, hvězda televizních varieté, a křehká hnědovláska s podivně dlouhým a exotickým jménem Cécilia María Sara Isabel Ciganer Albeniz. „Ve jménu republiky, a dokud vás smrt nerozdělí“ – Sarkozy dvojici oddal ke společnému životu.

O…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 50 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].