Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

www.hoax.cz

Už se to k vám dostalo? Vypít kokakolu a sníst bonbon Mentos znamená jistou smrt. A chcete zjistit, jak nebezpečný je váš mobil? Dejte vajíčko do hrnečku, vedle postavte svůj telefon a počkejte. Za chvíli se vejce uvaří…

Už se to k vám dostalo? Vypít kokakolu a sníst bonbon Mentos znamená jistou smrt. A chcete zjistit, jak nebezpečný je váš mobil? Dejte vajíčko do hrnečku, vedle postavte svůj telefon a počkejte. Za chvíli se vejce uvaří…

Nevěříte? Děláte dobře. Tohle všechno je totiž hoax. Hoax neboli falešná zpráva, smyšlené varování či kanadský žertík, který se šíří lavinovou rychlostí. Lidé si ho totiž s dobrým úmyslem rozesílají řetězovým e-mailem. Web hoax.cz tyto e-maily pravidelně zveřejňuje a otvírá tak lidem oči.

Než tedy podobnou zprávu někomu přepošlete, neškodí do databáze „hoaxů“ nahlédnout. Dozvíte se například, že poslední dobou na e-mailové schránky utočí i smyšlená, na city hrající petice „Šla jsem na party, mami“. Jejím poselstvím má být boj proti opilým řidičům. Chvályhodné, zpráva se však odvolává na organizaci MADD, která prý nutně potřebuje pět tisíc podpisů. Ta ale o ničem neví. „Kdo chce doopravdy pomoci, ať se obrátí přímo na madd.org,“ zní její stanovisko.

A cože je na hoax tak špatného? Kromě paniky, kterou některé smyšlené historky vyvolávají (například o jehlách infikovaných HIV v sedadlech kin), také možnost, že vaši adresu zachytí spameři.

Autorka je spolupracovnicí Respektu.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].