Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Krásné ztráty bez odpovědnosti

Zatímco ve Spojených státech nese odpovědnost i za kroky svých podřízených šéf, v Čechách je to přesně naopak.

Fotografie: Já nic, já kovaný. (Kollert) - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK
Fotografie: Já nic, já kovaný. (Kollert) - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK

Jeden z nejznámějších tunelů zdejších bank končí pro podezřelé manažery osvobozujícím verdiktem. Na jejich vině to ale nic nemění.

Srovnejme výroky tří mužů, kteří mají mnoho společného: „Ta firma byla tak obří, že žádný člověk na světě by nebyl schopen ji kontrolovat celou. Musel jsem se spoléhat na jednotlivé šéfy, kteří mi podléhali,“ říkal před soudem generální ředitel americké společnosti Enron Jeffrey Skilling.

„Chtěl jsem být vizionářem, lídrem firmy, a na finanční záležitosti jsem měl lidi, kteří mne o problémech informovali,“ prohlašoval před porotou šéf telekomunikačního gigantu WorldCom Bernard Ebbers.

„Neneseme odpovědnost za všechny kroky podřízených, kteří nám tajili některé informace,“ namítal před soudem ředitel Komerční banky Jan Kollert.

Co mají tito mužové společného? Řídili obrovské společnosti a svou práci vůbec nezvládli. První dva Američané je přivedli ke krachu, třetí – Čech – ji pomohl zdecimovat natolik, že ji musel zachraňovat stát.

A co je odlišuje? To, že zatímco první dva muži dostali shodně natvrdo čtvrt století za mřížemi, ten třetí odcházel minulý týden s vítězoslavným pohledem od soudu.

Osvobozující verdikt našeho soudu je zprávou pro českou společnost, že zatímco ve Spojených státech nese odpovědnost i za kroky svých podřízených šéf, v Čechách je to přesně naopak. „V bance byl…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].