Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

Až naše děti prasknou

Je to větší riziko než kouření. Horší epidemie než AIDS. Vážnější hrozba než terorismus. Taková slova můžeme slyšet od předních vědců, vládních zdravotních zmocněnců i politiků.

Fotografie: Zapomínat svačinu je tak příjemné... • Autor: Respekt
Fotografie: Zapomínat svačinu je tak příjemné... • Autor: Respekt

Je to větší riziko než kouření. Horší epidemie než AIDS. Vážnější hrozba než terorismus. Taková slova můžeme slyšet od předních vědců, vládních zdravotních zmocněnců i politiků. Během deseti let svět ztloustl jako nikdy předtím a dnes už téměř nenajdete na planetě stát, který by s obezitou neměl problém. Češi zatím nepatří mezi nejtlustší národy světa, ale zdejší trend neúprosně kopíruje křivku, která Američany nebo Brity dovedla k vyhlášení krizového stavu. Během pouhých pěti let se u nás výrazně zvýšil počet obézních dětí, množství Čechů, kteří mají problémy s nadváhou, se přehouplo přes polovinu populace. A chutná nám stále víc.

Ze svého bytu ve třetím patře hannoverském činžáku vyšel naposledy v roce 1996. Deset let tu žil sám se svou matkou bez povšimnutí, než se na jaře loňského roku dostal na stránky předních německých novin. Muž, jehož jméno média nezveřejnila, se tehdy vydal na záchod a cestou se zhroutil. Když dorazila na místo sanitka, nevěřili lékaři svým očím. Tělo muže vážící 426 kilogramů se vklínilo mezi vanu a toaletu a záchranáři museli dvě hodiny budovat pomocnou rampu, aby ho dostali do nemocnice. Schodiště ani výtah nepřicházely v úvahu, takže lékaři transportovali pacienta na balkon a tam jej přeložili do speciální ocelové vany, kterou pak k zemi snesl přistavený jeřáb. Těžce obézní muž v nemocnici zemřel – na hřbitov musel jeho tělo ve speciálně vyrobené…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].