Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

S pozdravem od Karla Srby

Kauza agentury CzechInvest má další pokračování – minulý týden se kvůli ní hádala ve sněmovně vláda s opozicí a z nitra agentury dolehly zprávy o nováčcích ve vedení, u jejichž jmen se – častěji než je na pozicích s vlivem na miliardy korun zdrávo - objevují slova jako korupce či střet zájmů.

Fotografie: Nosí on někomu tajně svačinu? (Ředitel Roman Čermák) - Autor: Karel Cudlín • Autor: Respekt
Fotografie: Nosí on někomu tajně svačinu? (Ředitel Roman Čermák) - Autor: Karel Cudlín • Autor: Respekt

Kauza agentury CzechInvest má další pokračování – minulý týden se kvůli ní hádala ve sněmovně vláda s opozicí a z nitra agentury dolehly zprávy o nováčcích ve vedení, u jejichž jmen se – častěji než je na pozicích s vlivem na miliardy korun zdrávo - objevují slova jako korupce či střet zájmů.

Jaroš a spol.

Když na apríla ministr průmyslu a obchodu Martin Říman odvolal generálního ředitele CzechInvestu Tomáše Hrudu, hrozila polovina zaměstnanců, že odejde, a spekulovalo se o tom, že se celá agentura zhroutí. Po necelých třech měsících je pryč čtyřicet členů týmu a k prvnímu červenci se chystá odejít další stovka lidí, nejčernější scénáře se ale zatím nenaplnily – projekty běží dál i odcházející zaměstnanci normálně pracují a nový šéf je za to oceňuje.

Složitější je to ale s lidmi, kteří původní sestavu v nejvyšších patrech CzechInvestu nahrazují, a také s některými plány, které nové vedení s agenturou má. Jména jako Pavel Jaroš, Pavel Vinohradník či Vladimír Nešpůrek nepatří mezi známá. První jmenovaný je dnes novým finančním ředitelem a šéfem divize interních služeb, druhý šéfem divize rozvoje podnikání, která je odpovědná za čerpání prostředků z evropských fondů, a třetí stojí v čele odboru řízení investičních projektů.

Všichni jsou přitom nějak spojení s neslavnou érou Miloše Zemana. Pavel Jaroš pracoval na ministerstvu zahraničí za éry Jana Kavana…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].