Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Nadějné vyhlídky z Bavorska

Třináct let Stoiberovy vlády přivedlo vztahy mezi Prahou a Mnichovem na bod mrazu. V září bavorský premiér odstoupí. A co bude potom?

Třináct let Stoiberovy vlády přivedlo vztahy mezi Prahou a Mnichovem na bod mrazu. V září bavorský premiér odstoupí. A co bude potom?

Hezčí to skutečně nemohlo být: několikaminutový aplaus, rytmický potlesk, tu a tam slzy dojetí v očích – Edmund Stoiber měl veškerý důvod ke spokojenosti. Stejně jako v předchozích letech našel bavorský premiér i na letošním sjezdu sudetských Němců, který proběhl koncem května v Augsburgu, klíčová slova: Solidarita s oběťmi vyhnání, kritika Benešových dekretů, výzva, aby Praha konečně začala dialog se sudetskými Němci. S příliš velkým ohlasem se projev přesto ani v Česku, ani v Německu nesetkal. Stoiber je totiž tím, komu se anglicky říká lame duck. V září po čtrnácti letech ve funkci odstoupí. A proto otázka dne není: Co chce Stoiber? Otázka je: Co se mezi Prahou a Mnichovem změní, až se bavorským premiérem stane tamní ministr vnitra Günther Beckstein? Odpověď zní trochu paradoxně: Nic a všechno zároveň.

Trochu divná normalita

Zdánlivě rozporuplná odpověď jen odráží paradoxní stav, ve kterém se česko-bavorské vztahy v současnosti nacházejí. Na jedné straně by totiž sotva mohly byt lepší. Obchod mezi oběma zeměmi kvete a neustále strmě roste, starostové, firmy a spolky v pohraničí spolupracují víceméně bezproblémově a 170 partnerství mezi různými školami zajišťuje, že se mládež na obou stranách dívá na souseda jako na naprostou samozřejmost.

Na druhé straně bavorský premiér rok co…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].