Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Dáváme logu pohyb

Já se už léta zabývám otázkou, jestli být spíš „volný“ umělec, nebo dělat „užité umění“, do čehož grafický design patří. Cítím se lépe v druhém oboru: je tam přirozenější i poctivější vztah zadavatele a tvůrce.

Fotografie: Když děláte zbytečnosti – zapomenete pro ně na život. (Najbrt) - Autor: Tomki Němec • Autor: Respekt
Fotografie: Když děláte zbytečnosti – zapomenete pro ně na život. (Najbrt) - Autor: Tomki Němec • Autor: Respekt

Aleš Najbrt(1962), designér, herec divadla Sklep a zpěvák MTO Universal Praha, vystudoval Vysokou školu umělecko-průmyslovou v Praze u profesorů Solpery a Hegara. V letech 1990–1993 působil jako art director týdeníku Reflex, kterému propůjčil dobře zapamatovatelnou a dráždivou typografii. Poté založil s kolegou Pavlem Lvem vlastní Studio Najbrt. Nakladatelství Torst nyní vydává o práci tohoto ateliéru monografii s názvem Život, štěstí, překvapení.

Německý filozof Peter Sloterdijk nedávno napsal, že pravými revolucionáři na začátku 21. století jsou designéři. To je podle něj důvod, proč se nemohou opakovat studentské revolty z roku 1968 – touha po změně u mladých je díky kreativitě designérů saturována…

Myslím, že skutečně saturujeme potřeby veřejnosti. Já se už léta zabývám otázkou, jestli být spíš „volný“ umělec, nebo dělat „užité umění“, do čehož grafický design patří. Cítím se lépe v druhém oboru: je tam přirozenější i poctivější vztah zadavatele a tvůrce. Naše práce je podmíněná tím, jestli přesvědčíme zadavatele, že naši práci chce a je ji ochoten zaplatit.

Musím říci, že spousta volných umělců má tendenci využívat atributy naší práce. Jsme svědky změny. Dříve tomu bylo spíš opačně. Pracují s jednoduchými hesly, s větami, s logem, tedy s věcmi, které znají z plakátů, z reklamy. Tato jednoduchá…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].