Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Odstřel sporného vlka

Paul Wolfowitz rezignoval na post prezidenta Světové banky.

Paul Wolfowitz rezignoval na post prezidenta Světové banky. To je samo o sobě dobrá zpráva, protože Paul Wolfowitz se šéfem největšího světového poskytovatele rozvojové pomoci nikdy neměl stát.

Nominace totemické figury z řad amerických konzevativců, kteří se nikdy netajili svou skepsí právě k tomu druhu pomoci, jejž banka poskytuje, působila na většinu hlavních hráčů v oboru – samotné zaměstnance banky, neziskové organizace, charity a evropské vlády, jež v součtu posílají do rozpočtu Světové banky více než 40 % jejích příjmů – asi tak, jako by do čela nějaké světové organizace pro boj s globálním oteplováním usedl Václav Klaus. Nominace Wolfowitze byla od počátku buď projevem arogance, nebo holého nerozumu.

Jeho odchodem se však nezmění to nejpodstatnější. V čele banky se Wolfowitz ocitl díky zastaralému způsobu volby, kdy si Světovou banku nárokují Spojené státy a Mezinárodní měnový fond zase Evropané. Na tom se ani teď nejspíš nic nezmění. Evropané si vyvzdorovali odvolání neoblíbeného Wolfowitze a není vůbec vyloučeno, že dostanou „za odměnu“ někoho podobného.

Nominační proces v obou institucích potřebuje změnit tak, aby do čela mohli usednout schopní lidé pokud možno se zkušeností ze zmíněných institucí, a ne pouhé politické figury. Vyhraněné politické nominace (Wolfowitz byl až do svého nástupu náměstkem ministra obrany a s rozvojovou pomocí neměl nic společného), navíc nekonzultované s partnery, jsou – jak se ukázalo i v případě podobně kontroverzního Johna Boltona v OSN – předem odsouzeny k neúspěchu.

Světová banka je nadnárodní organizace, jejíž činnost je bez ochoty hledat konsenzus nemyslitelná. A to znamená i shodu na osobě, která stojí v jejím čele.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].