Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura, Literatura

Novinky

Co měly společného jezuitské misie v Mexiku a misijní osady Moravské církve, nástupkyně Jednoty bratrské, v Pensylvánii?

Lucie Lomová: Anna chce skočit, Meander, 80 stran

Z železničního mostu, ptáte-li se, kamže to chce hrdinka komiksu třiačtyřicetileté výtvarnice skočit. Doma to nějak neklape, život je nuda, nuda, šeď, šeď, když vtom do Annina příběhu vstoupí osudová náhoda, která její svět převrátí naruby. Vlídný komiks pro dospělé odpovídá autorčinu vstřícnému pohledu na lidské bytí, který prokázala v populárním seriálu pro děti o myškách Anče a Pepíkovi z časopisu Čtyřlístek. Vyprávění o Anně původně vyšlo ve Francii a prý zde slavilo úspěch. Zřejmě i kvůli obsazení Václava Havla, který v komiksu mimo jiné pronese: „Tak už je všecky mají. Je prý mezi nimi opravdu pár hledaných ruských mafiánů. Už se nemusíte bát.“

Jon Fosse: Melancholie I., přeložila Barbora Závodská, Dauphin, 244 stran

Osm let starý román norského spisovatele Jona Fosseho (1959) je až nepříjemně věrnou studií duše pomateného člověka, který si je – ke své smůle – dobře vědom, co se s ním děje. Román má podobu horečnatého vyprávění reálné postavy: malíře Larse Herterviga (1830–1902), který byl už v době studií na düsseldorfské Akademii hospitalizován se schizofrenií. V bernahrdovsky zacyklených větách nám Fosse předkládá Hertervigovy obavy z osamělosti, do které byl uvržen až do konce života. Kniha je rozdělená do dvou dílů, což je vzhledem k vydráždění čtenářových nervů docela fajn.

Markéta Křížová: Ideální město v divočině, Nakladatelství Lidové noviny, 263 stran

Co měly společného jezuitské misie v Mexiku a misijní osady Moravské církve, nástupkyně Jednoty bratrské, v Pensylvánii? Pozoruhodná studie třiatřicetileté etnoložky, specialistky na koloniální dějiny Ameriky, ukazuje, že hodně. A nejen proto, že „moravský a jezuitský misionář rozhodně nebyl prototypem osvícenského dobrého kněze, který plnil svou sociální a morální úlohu, aniž přitom zdůrazňoval jednu určitou doktrínu“.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].