Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Profil

Nikolić jako Grebeníček

Předsedou srbského parlamentu stal Tomislav Nikolić – úřadující šéf jeho nejsilnější formace, Srbské radikální strany.

Fotografie: Tomislav Nikolić - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Fotografie: Tomislav Nikolić - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Jak se minulou středu cítili srbští demokraté? Asi jako by se cítili ti čeští, kdyby na křeslo předsedy sněmovny dosedl Miroslav Grebeníček. A ještě měl na klopě placku se Stalinem.

V ten den se předsedou srbského parlamentu stal Tomislav Nikolić – úřadující šéf jeho nejsilnější formace, Srbské radikální strany. Na klopě měl přišpendlenu placku, na níž je vyobrazen předseda radikálů Vojislav Šešelj, toho času dlící v Haagu. Před mezinárodním trestním tribunálem se zodpovídá z válečných zločinů.

Demokratický blok je fikce

Tomislav Nikolić, zvaný „Hrobník“ (pracoval totiž i v pohřební službě), se rázem stal jedním z nejskloňovanějších světových politiků. Je jasné proč – ztělesňuje to nejhorší ze srbské minulosti posledních sedmnácti let.

Nacionalista, hulvát, vicepremiér Miloševićovy vlády v éře nejtvrdších zásahů proti opozici a nezávislému tisku. Vicepremiér v době, kdy tajná policie vraždila odpůrce režimu. Světová média psala o návratu ultranacionalismu, Evropská unie odložila dohodu o ulehčení vízového režimu a evropští politici varovali před opětovnou izolací Srbska.

Komisař pro rozšíření Olli Rehn z posledních sil vyzýval všechny demokratické strany, aby se spojily a vytvořily vládu, která zemi už čtyři měsíce chybí. Srbsko totiž pomalu dohánělo Českou republiku – od lednových voleb se Demokratická strana Srbska (DSS) premiéra…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 49 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].