Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Dýchejte zhluboka

Co spojuje Nový Zéland a Česko? Kdo má děti nebo alespoň dětskou duši, ví, že se na obou místech točí filmy žánru fantasy: Pán prstenů u protinožců a pár scén z Narnie u nás.

Fotografie: Pozor na aerosoly! - Autor: Profimedia.cz/Corbis, www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Pozor na aerosoly! - Autor: Profimedia.cz/Corbis, www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Co spojuje Nový Zéland a Česko? Kdo má děti nebo alespoň dětskou duši, ví, že se na obou místech točí filmy žánru fantasy: Pán prstenů u protinožců a pár scén z Narnie u nás. Méně známou skutečností je, že se v roce 2005 v Praze a před pár týdny ve městě Christchurch na Jižním ostrově Nového Zélandu konalo pracovní setkání vědců studujících procesy ve znečištěném ovzduší přímořských aglomerací.

Konferenci pořádá každý rok Kalifornská univerzita v Irvine. Právě Kalifornie je mekkou badatelů, kteří se zajímají o atmosférickou chemii. Většina obyvatel tohoto státu žije na pobřeží, které je značně znečištěné, zejména v okolí Los Angeles. Kombinace zdejších přírodních podmínek (divoký oceán, vysoké hory a intenzivní sluneční záření) s exhalacemi z rafinerií a milionů automobilů vede k velmi zajímavým procesům. Tedy, zajímavým z pohledu autora a jeho vědeckých kolegů, kteří v jižní Kalifornii vidí modelový případ. Veřejnost je naopak právem znepokojena; v místech, jako je Los Angeles, druhotně vzniká velké množství toxických plynů, například přízemní ozón či chlór. A nejen to: reakce, které tu probíhají, mohou ovlivnit klima.

Nový Zéland na tom zatím není tak špatně. Na území čtyřikrát větším než Česko tu žije méně než polovina obyvatel. Novozélanďané se proto zatím mohou chlubit relativně čistým ovzduším. Některá města, například Auckland, ale velmi rychle rostou a tamní občané rádi a hodně jezdí…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].