Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Kdo má kontrolovat ČT

Posílí se nezávislost, či slabost veřejnoprávní televize? I o tom rozhodne blížící se volba pěti členů Rady České televize, která dohlíží na svrchovanost této instituce a zároveň na plnění jejího poslání.

Posílí se nezávislost, či slabost veřejnoprávní televize? I o tom rozhodne blížící se volba pěti členů Rady České televize, která dohlíží na svrchovanost této instituce a zároveň na plnění jejího poslání. Poslanci, kteří budou členy Rady ČT vybírat, mají před sebou pestrou sestavu adeptů. Na jedné straně jsou to lidé úzce spjatí se světem zdejší politiky a na druhé straně významné osobnosti veřejného života dlouhodobě stojící mimo partajní svět.

„Chci televizi co nejvíc odstřihnout od vlivu politiků,“ říká bývalý ústavní soudce Vojtěch Cepl, kterého do rady navrhuje Český filmový a televizní svaz. „Pokaždé, když mi zavolají a budou si třeba na nějakého reportéra nebo pořad stěžovat, zveřejním to. To samé udělám, když si rada odhlasuje, že chce o něčem jednat tajně. Také bych rád otevřel debatu o tom, proč televize dává tolik prostoru k sebeprezentaci politikům, a ne lidem, co k danému problému mají opravdu co říct.“

Podobně to vidí i bývalý senátor (kandidoval jako nezávislý za ODA) Josef Jařab, kterého do rady nominuje Univerzita Palackého v Olomouci. „Budu chtít, aby televize nedávala takový velký prostor politikům jako dosud a vysílala o nich, jen když se v jejich světě děje opravdu něco zásadního. Kdo z reportérů půjde do ožehavých kauz, bude ve mně mít vždy oporu, že ho podržím. Půjdu příkladem, kontakty a požadavky politiků k mé osobě budu oznamovat,“ říká Jařab.

Trochu jinou vizi má bývalý šéf Poslanecké sněmovny za ODS Milan Uhde, kterého do rady navrhuje pražská Literární akademie Josefa Škvoreckého. „Jako radní bych navrhl odvolání ředitele Janečka,“ říká Uhde. „Dlouhodobě totiž vede televizi směrem, kterým by se veřejnoprávní médium nemělo ubírat. Místo kvalitních dramatických pořadů a dokumentů vyrábí estrády a bezduché seriály. Navíc v čele veřejnoprávního média nemůže stát člověk, který toleroval porušování zákona a který dohledem nad etikou vysílání pověřil předlistopadového hlasatele,“ říká Uhde. „Už mám v hlavě i jeho možné nástupce. Třeba hudebníka Michala Prokopa.“

Ne všichni kandidáti jsou nicméně podobně sdílní jako předchozí tři pánové. Někdejší poslanec ČSSD a předlistopadový cenzor textů zdejších kapel Miloslav Kučera rozhovor odmítá s tím, že „vizemi a koncepcemi se nezabývá“. A chuť podělit se o svoji vizi a trochu poodkrýt karty nemají ani dlouholetá místopředsedkyně Poslanecké sněmovny za ČSSD Jitka Kupčová, známá spisovatelka a scenáristka Tereza Boučková, herec Michal Pavlata nebo novinář Českého rozhlasu Milan Bouška.

Podle jakých kritérií se tedy budou poslanci při volbě radních rozhodovat? „Podpoříme ty, o nichž se veřejně ví, že jsou garanti toho, že neustoupí politickým tlakům, aby televize vysílala vůči nám servilně. Ještě o tom budeme v klubu jednat, ale mám na mysli lidi, jako je například pan Cepl,“ říká poslankyně zelených Olga Zubová. Zajedno je s ní i šéfka lidoveckých poslanců Michaela Šojdrová. Zástupci ODS ve věci dosud jasno nemají. „Ještě jsme o tom na klubu nejednali, takže k tomu nemůžu nic konkrétního říct. Vše vzejde až z debaty na klubu,“ říká poslanec ODS Milan Šmíd.

Zato KSČM a ČSSD už jasno mají. „Podpoříme lidi, jako je paní exposlankyně Kupčová, u níž víme, že bude hájit, aby televize vysílala více objektivně,“ říká mediální expertka KSČM Ivana Levá. „Co chápu pod pojmem objektivnost? Aby nás televize třeba více zvala do debat a posilovala zastoupení levicového hlasu.“ A stejně to vidí i člen ČSSD Vítězslav Jandák. „Konkrétní jména a kritéria, podle kterých budeme vybírat, vám nepovím, ani zatím nevím, kdo vlastně kandiduje,“ říká Jandák. „Radní by se každopádně měli zamyslet nad tím, aby televize jako nedávno nezařadila místo vysílání naší tiskové konference před naším sjezdem raději zprávu o tom, že dlužíme peníze panu Altnerovi. To k nám totiž není fér.“

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 17/2007 pod titulkem Kdo má kontrolovat ČT