Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Výběr z webu

Výběr z webu respekt.cz

Seděl jsem nedávno u Rudy Dzurka, skvělého výtvarníka. Postěžoval si na byrokratické obstrukce, které mu ztěžují prodej jeho děl.

GAL.BLOG.RESPEKT.CZ

Seděl jsem nedávno u Rudy Dzurka, skvělého výtvarníka. Postěžoval si na byrokratické obstrukce, které mu ztěžují prodej jeho děl.

Zavolal jsem rovnou kamarádovi a poptal se, jestli není možnost uspořádat prodejní výstavu romskému výtvarníkovi. Podvědomě jsem zřejmě předpokládal, že když řeknu jenom skvělý výtvarník, tak to nebude stačit. Když k tomu dodám Rom, tak to zabere.

Ano, Ruda Dzurko je umělec a Rom.

Mimoděk jsem si vzpomněl, že na slovenské Wikipedii jsem uveden jako židovský podnikatel. Nepochybně jsem Žid a nepochybně jsem také podnikatel. Toto spojení však předpokládá, že Žid a podnikatel nejsou nezávislé charakteristiky, a to bez ohledu na to, jestli jsem dobrý nebo špatný Žid, religiózní nebo sekulární Žid, úspěšný nebo neúspěšný podnikatel, jestli půjčuji na úrok nebo podnikám v médiích.

Neznámý spolutvůrce hesla „Fedor Gál“ ve slovenské Wikipedii chtěl „jen“ zdůraznit své vidění světa. Totéž já v telefonátu kamarádovi. Oba jsme ve svých výrocích prezentovali předsudek. Omlouvám se Rudovi.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].