Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Trendy

To chaotické místo neuklízejte

Ve Spojených státech amerických stačí, když vyslovíte OSN, a hned se vám ozvěnou vrátí slova jako „skandály“, „plýtvání“ a „selhání“.

Fotografie: Nalezenci přede dveřmi. Afghánci čekají na volební urny přivezené helikoptérou OSN. - Autor: Profimedia.cz/AFP, www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Nalezenci přede dveřmi. Afghánci čekají na volební urny přivezené helikoptérou OSN. - Autor: Profimedia.cz/AFP, www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Tony Judt

Tony Judt (1956) je historik. Žije v New Yorku. Je profesorem evropských studií a ředitelem Remarque Institute of New York University. Je autorem knihy Postwar: A History of Europe Since 1945.

Ve Spojených státech amerických stačí, když vyslovíte OSN, a hned se vám ozvěnou vrátí slova jako „skandály“, „plýtvání“ a „selhání“. OSN je vykreslována jako jakýsi polyp narůstající do obludných rozměrů, který polyká peníze a živí líné byrokraty, kteří ohrožují efektivní sledování amerických zájmů. V amerických kruzích, kde se takto chápe OSN, ji považují přinejlepším za dobrý nápad, z něhož se vyloupl osudný omyl.

Ve světě však pamatují na pozoruhodné rozpětí OSN, která pomocí svých organizací řeší v nejrůznějších oblastech (demografie, životní prostředí, rozvojová pomoc, vzdělávání, medicína, péče o uprchlíky a mnoho dalších) humanitární krize, jaké si Západ sotva dovede představit. A potom jsou zde mírové mise: modré přílby, pozorovatelé voleb a hranic, policejní školitelé, zbrojní inspektoři. Spolu s dalšími tvoří mezinárodní mírový sbor, jenž není o moc menší než celé vojenské nasazení USA v Iráku. Takto viděno, kdyby svět neměl OSN, byl by neobyvatelným místem.

Strážci míru

Zakladatelé OSN by byli překvapeni, že tato organizace bude mít jednou tak špatnou pověst. Tehdy, v roce 1945,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].