Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Manažeři unikli šikaně. Nebo zákonu

Dopis ministrů přibrzdil vyšetřování milionových odměn v ČEZ. Takže výběr je jasný: buď ochranu před „zvůlí policie“ všem, nebo právo pro všechny.

Dopis ministrů přibrzdil vyšetřování milionových odměn v ČEZ. Takže výběr je jasný: buď ochranu před „zvůlí policie“ všem, nebo právo pro všechny.

Ta zpráva unikla na veřejnost až teď a samozřejmě vzbudila zájem: dva ministry současné vlády loni na podzim tak pobouřilo policejní vyšetřování dvanácti vysokých státních úředníků, že napsali nejvyšší státní zástupkyně, aby na tuto „možnou šikanu“ dohlédla. A na první pohled to vypadá, že měli úspěch: v případu, který byl příslušným policistům krátce po dopisu odebrán, se od té doby nic neděje. Takže jsou dvě možnosti. Buď ministr průmyslu Říman a jeho kolega ze spravedlnosti Pospíšil opravdu ochránili manažery ČEZ před policejní zvůlí, nebo nepřijatelně zasáhli do vyšetřování důležitého případu. Jde jen o to objevit, která varianta platí.

Těžký případ, pane

„Začali jsme studovat spis,“ říká Zbyněk Eger, šéf odboru Vrchního státního zastupitelství v Praze, které má v popisu práce vyšetřování závažných hospodářských zločinů. Jinými slovy tím naznačuje, že případ podezřelých milionových odměn dvanácti členům dozorčí rady ČEZ se teď po ročním vyšetřování vrací prakticky na samý začátek. A tam se spolu s žalobci musí krátce vrátit každý, kdo chce celou věc aspoň trochu pochopit.

Státní podnik ČEZ vyplatil loni odměny členům dozorčí rady. Nedal jim přímo peníze, ale možnost nakoupit výhodně zlevněné akcie podniku a zaplatil jim kapitálové…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].