Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopisy

Dopisy

Dopisy našich čtenářů.

Alibismus české vzdělanosti

Univerzita Karlova nechce Michnika

Respekt č. 14/07

Malost Univerzity Karlovy

Respekt mi dochází do Spojených států s nevyhnutelným zpožděním, a proto reaguji teprve teď. Šéfredaktor Martin M. Šimečka a redaktoři Ondřej Kundra a Kateřina Mahdalová mi ve své kritice rozhodnutí Univerzity Karlovy neudělit čestný doktorát Adamu Michnikovi mluví z duše a nepochybuji, že i z duše všech českých vzdělanců. Krkolomné pokusy různých členů akademické obce Univerzity Karlovy toto rozhodnutí vysvětlit a ospravedlnit jsou nedůstojné a nepochopitelné.

Není v republice ani ve světě vysokého učení, které by se takto vůči muži nebo ženě Michnikových zásluh o svobodu a demokracii v naší části Evropy zachovalo.

Výmluva prorektora Mojmíra Horyny, že „striktní apolitičnost je naše pojetí udělování čestných doktorátů“ neobstojí ani ve světle historie Univerzity Karlovy, ani žádné jiné univerzity v republice.

Náprava tohoto urážlivého faux pas je vyloučena, i když nepochybuji, že Michnik je a bude velkorysejší než pražská univerzita a zůstane stejným naším přítelem, jak ho známe z dlouhých let našeho společného zápasu.

Obávám se ale, že odmítnutí dát mu čestný doktorát jde za pouhá pseudopravidla Univerzity Karlovy – že se v něm odráží malost, která dosud tíží naši republiku.

Když Masaryk ve Světové revoluci vyzýval Čechy a Čechoslováky, aby se nad ni povýšili, citoval Palackého z poloviny 19. století: „Čas jest, aby povzbudil se znova národ náš a orientoval se v duchu věku nového, aby povznesl zrak svůj nad ouzké meze své otčiny, a nepřestávaje být vlastencem věrným, aby spolu stal se světobčanem bedlivým opatrným.“ Snad ještě na Univerzitě Karlově čtou Palackého a Masaryka.

Mojmír Povolný, Appleton, Wisconsin, USA

Ať žije Piëchwagen

Respekt č. 15/07

Zmejlit se může každej…

V článku se autor dopustil nepřesnosti při citaci ze Švejka, když zmiňuje chlapíka opakovaně vyhozeného z hospody U Banzetů. Pokud mě paměť neklame, tato hospoda je ve Švejkovi zmíněna dvakrát, poprvé v prvním díle, kapitole 3 Švejk před soudními lékaři – „…když jsem se vracel od Banzetů, praštil mě bejkovcem do hlavy“. Jde o příhodu, kterou Švejk dokládá, že „zmejlit se může každej“. Kousek dál následuje památné a stále aktuální konstatování, že se „mejlej i ministři“.

Tato hospoda je zmíněna též v prvním díle, v kapitole 13 Švejk jde zaopatřovat – „…jednou se vobjevila taková skvrna a ještě ten samej den jsem byl bit U Banzetů v Nuslích“. Opakovaně vyhazován, pokud vím, byl pouze Boušek z Libně, kterého osmnáctkrát za večer vyhodili od Exnerů, nikoli od Banzetů (též kap. 13 první díl).

Snad jsem žádnou další zmínku o hospodě U Banzetů ve Švejkovi nezapomněl. Pokud mám pravdu, šlo by o trestuhodnou nedbalost v práci s prameny. Jak mám pak věřit zbytku článku, kde si nejsem schopen faktografii zkontrolovat?!

Jan Hošek

Procento je procento

Již dlouho mi v Respektu rve uši (tedy spíše oči) od různých autorů opakovaně chybné označení entity zvané „procenta“. Procento je procento, a nikoli žádný „procentní bod“. Nic takového neexistuje! Stejně jako neříkáme, že platíme „korunovými body“, ale korunami.

Jako absolventu matematicko-fyzikalní fakulty mě toto označení rozčiluje a rád bych znal odpověď na to, kdo ho uvedl na svět, protože je naprosto nesmyslné!

Petr Zasche

Vážený pane Tabery,

provádím po 14 dnech revizi e-mailů, a tedy jsem si konečně přečetl i ten váš.

Omlouvám se za to zpoždění. V podstatě máte pravdu a na Respekt prostě nepřijde řada.

Pan premiér dal za několik posledních měsíců tři rozhovory, dnes bude čtvrtý. Jde o jinou mediální politiku, než měl předchozí premiér, a výstupů je a bude řádově méně.

Samozřejmě si jako každý pak vybíráme podle nákladu a dopadu daného periodika.

S pozdravem a ještě jednou omluvou

Martin Schmarcz, mluvčí vlády

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].