Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Profil

Alžírsko po 15 letech

Že al-Káida rozšiřuje svůj záběr na místa, kde se úder nečeká, patří k jejímu letitému know-how. Ale že se de facto vrátí tam, kde islamistický teror ve velkém začal, nicméně pak utichl, působí jako novinka. Dokládají to středeční atentáty v Alžíru.

Fotografie: Místo smíru výstraha. Alžír, 11. duben - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Místo smíru výstraha. Alžír, 11. duben - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Že al-Káida rozšiřuje svůj záběr na místa, kde se úder nečeká, patří k jejímu letitému know-how. Ale že se de facto vrátí tam, kde islamistický teror ve velkém začal, nicméně pak utichl, působí jako novinka. Dokládají to středeční atentáty v Alžíru.

Přes třicet lidí padlo za oběť dvěma sebevražedným výbuchům. První mířil na vládní budovu v metropoli, v níž sídlí ministerstvo vnitra i úřad premiéra. Druhý, časově téměř paralelní, pak na policejní stanici na východním okraji Alžíru.

K činu se přiznala Organizace al-Káidy islámského Maghrebu. Svět je zvyklý na to, že k firemnímu logu al-Káida se může hlásit kdekdo, ale tady to opravdu vypadá na novou severoafrickou strategii organizace Usámy bin Ládina. V tom se shodují všechna média. Nikdo ovšem ještě neví, zda tato strategie účinně propojí Maghreb (Mauritánie, Maroko, Alžírsko, Tunisko, Libye) s již „načatým“ Somálskem.

Alžírsko si připomnělo 15. výročí začátku vlny teroru, často nazývané občanskou válkou. Bylo to v době, kdy al-Káida (založená Usámou v Afghánistánu v roce 1988) již existovala, ale skoro nikdo o ní nevěděl. Pokud se před patnácti lety řeklo islamistický terorismus, každému se vybavila Islámská ozbrojená skupina (GIA), vrazi zabíjející bez výběru prosté Alžířany.

Nejprve se pokusili získat stát. Když pak alžírská vláda přerušila volby, v nichž Islámská fronta spásy drtivě vyhrávala, pokusili se tento stát zničit útoky na jeho politické, hospodářské i vojenské instituce. Když ale Alžířané v roce 1995 zvolili sekulárního prezidenta, islamisté obrátili svůj hněv od bezbožného státu na odpadlický lid. Začala vlna podřezávání mužů, žen i dětí .

Jak už to chodí, teror obsadil světové televize, zatímco pozdější vládní úspěchy v boji proti němu mediálně atraktivní nejsou. V září 2005 tak jen s minimální pozorností proběhlo „referendum smíru“ – za souhlasu drtivé většiny voličů se Alžírsko rozhodlo zvážit amnestii pro vězněné teroristy. A v této situaci, vcelku příznivé pro smír v zemi po krvavém konfliktu, udeří al-Káida.

Nebyl to úplně blesk z čistého nebe. Již o velikonočním víkendu přepadli islamisté 250 km západně od Alžíru armádní hlídku – v boji bylo zabito 9 vojáků a 6 teroristů. A sousední Maroko pátrá po desítce „nanejvýš nebezpečných teroristů“. Důvod? Když policie obklíčila dům s podezřelými osobami, tři muži se v něm sami vyhodili do vzduchu. Podle marockých bezpečnostních expertů prý podléhali Ajmánu al-Zaváhirímu, egyptské „dvojce“ al-Káidy, a jeho rozkazu „raději se vyhodit do vzduchu než padnout do rukou policie“.

Prostor k úvahám se otevírá i pro Evropskou unii. Aktivity al-Káidy ve Středomoří (Maroko, Tunisko, Turecko, Sinaj) jsou již staršího data, a navíc mířily proti turistům. Stále ještě znejistělé Alžírsko je trochu jiná káva. Již v březnu na to upozorňoval hlavní protiteroristický vyšetřovatel Francie Jean-Louis Bruguière.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].