0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Rozhovory18. 3. 200715 minut

Nemůžu zkáze jen přihlížet

Rozhovor s Janem Vladislavem.

Fotografie: Jan Vladislav. • Autor: Respekt
Fotografie: Jan Vladislav.
Fotografie: Jan Vladislav. • Autor: Respekt

Jan Vladislavse narodil roku 1923 v Hlohovci. Po válce studoval na Filozofické fakultě UK a vydal dvě knihy veršů, po únoru 1948 byl vyloučen z univerzity a nadále směl publikovat jen překlady. Věnoval se především klasické a moderní poezii italské, francouzské, anglické a španělské, ale také německé, ruské, čínské a japonské lyrice, překlady doprovázel řadou předmluv, doslovů a kritických statí; pro mládež připravil sérii pohádkových adaptací, vydávaných i v zahraničí. Za normalizace založil samizdatovou edici Kvart, kde vyšlo 120 titulů. Patří k prvním signatářům Charty 77; v roce 1981 byl donucen odejít do exilu. V Paříži vedl na VŠ sociálních věd seminář o české neoficiální kultuře a psal pro Svobodnou Evropu; část jeho esejů vyšla v 90. letech pod názvy Pařížský zápisník a Portréty a autoportréty.

V rukopisu zůstává jeho deník, který si vede od r. 1977. Od července 2003 žije opět v Praze.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Před 30 lety zemřel Jan Patočka. Co to pro vás znamenalo?

To, co se dělo při Patočkově pohřbu, to rozloučení na břevnovském hřbitově, provázené řevem policejních motorek a kroužící helikoptéry, potvrdilo urbi et orbi, jak významného muže jsme tehdy pochovávali.

Osobně jsem v něm ztratil jednoho z těch starších přátel, které se mi poštěstilo poznat, když jsem se v poválečných letech snažil nesejít z cesty. Byli to lidé jako Jiří Weil,…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc