Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

A teď šetřit

Je to svým způsobem velký průlom. Členské země Evropské unie se dohodly, že do roku 2020 bude Unie získávat 20 procent energie z obnovitelných zdrojů a o pětinu sníží emise.

Je to svým způsobem velký průlom. Členské země Evropské unie se dohodly, že do roku 2020 bude Unie získávat 20 procent energie z obnovitelných zdrojů a o pětinu sníží emise. V době vášnivých debat, jestli globální oteplování způsobované lidmi vůbec existuje, to je příjemná zpráva. Pochopitelně ale bude třeba si počkat na výsledek. Unie se už několikrát shodla na důležité modernizaci, dala si s velkou pompou termín naplnění a pak ho s malou pompou nedodržela.

Dohoda evropských představitelů má ještě jeden háček. Oněmi dvaceti procenty je míněn evropský průměr, není tedy nutné, aby každá členská země rychle vymýšlela, jak úkol splnit. Tuto „fintu“ prosadili zejména čeští a polští vyjednavači, kteří se obávali, že jejich země na to nemá. Mirek Topolánek dokonce německé kancléřce, která nejvíce usilovala o dohodu, vzkázal, že vymýšlí „nesmysly“ a Česko už má prý „podobné pětiletky“ za sebou. Aspoň tedy, že nebojkotovali jakoukoli dohodu.

Česká opatrnost není sice něco, čím bychom se mohli chlubit, ale není to ani tragická zpráva. Tlak okolních zemí ale i z nitra země určitě časem zapůsobí i na pražské politiky.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].